23948sdkhjf

Metoden kan skynda på utvecklingen av flexibel elektronik

Forskare vid Penn State College of Engineering, Pennsylvania, USA, har utvecklat en metod med vilken det är möjligt att på ett bättre sätt än idag förutsäga glasövergångstemperaturen (Tg) för elektrokonduktiva polymerer.

Med metodens hjälp hoppas forskarna på att påskynda framtida utveckling av flexibel elektronik. 

Nästa generations flexibel elektronik, som böjbara skärmar och medicinska implantat, kommer att förlita sig på halvledarmaterial som är mekaniskt flexibla. Exakta förutsägelser av temperaturen när försprödning sker, känd som glasövergångstemperaturen, är avgörande för att utforma ledande polymerer som förblir flexibla vid rumstemperatur. 

Renxuan Xie, forskare vid University of California i Santa Barbara, har funnit ett sätt att mäta glasövergångstemperaturer genom att hålla koll på de mekaniska egenskaperna då brott inträffar, vilket lägger grunden för att förstå förhållandet mellan glasövergången och strukturen. 

Genom en rad uppföljningsstudier har forskarna sedan bestämt glasövergången för 32 olika polymerer genom att mäta mekaniska egenskaper som en funktion av temperaturen. 

Enligt Enrique Gomez, professor i kemiteknik och huvudutredare för projektet, gör metoden det möjligt att förutsäga glasövergångstemperaturen från den kemiska strukturen hos ledande polymerer innan de syntetiseras för användning i elektronik. 

-De flesta för närvarande använda ledande polymerer är spröda och oflexibla, så detta framsteg kan påskynda utvecklingen av flexibla elektroner, säger Gomez. 

Källa: Penn State College of Engineering. 

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.118