23948sdkhjf

Premiär för ännu ett cirkulärt plastinitiativ

Initiativet lanserades och presenterades vid en konferens i Bryssel den 6 mars 2020, men långt från alla organisationer är redo att underteckna det. 

Initiativet The European Plastics Pact har utarbetats av det franska ministeriet för ekologisk och solidarisk övergång, det nederländska ministeriet för infrastruktur och vattenhantering och det danska miljö- och livsmedelsministeriet i samråd med mer än 80 organisationer från hela Europa, bland annat norska Norner och dansk Plastindustriförening.

Men det finns organisationer som inte kommer att underteckna det.

The European Plastics Pact ska arbeta för att påskynda övergången mot återanvändning och återvinning av plastprodukter för engångsbruk och förpackningar. Syftet med initiativet är att upprätta ambitiösa gemensamma mål och arbeta för ett ökat samarbete, innovation och harmonisering på europeisk nivå för att uppnå en sann cirkulär europeisk plastekonomi.  

Initiativet ska arbeta på alla nivåer för att minska mängden plast i miljön: genom att förbättra återvinningsbarheten och återanvändbarheten för produkter genom design, genom att gå över till ett mer ansvarsfullt sätt att använda plast, genom att öka insamlingen, sorteringen och återvinningen, och genom att integrera mer återvunnet material i nya produkter och förpackningar.  

En organisation som valt att inte ställa sig bakom initiativet är the European Plastics Converters, EuPS: En talesman för EuPC säger att de anser att initiativ, är en "dubblering av redan pågående arbete" likt the Circular Plastics Alliance. EuPC har många medlemmar som redan har anslutit sig till Circular Plastics Alliance som lanserades av Europeiska kommissionen i december 2018. 

-Även om detta nya initiativ innehåller en lista över mål angående reduktionsmål, minimalt återvunnet innehåll och ökade återvinningsmål, inkluderar den inget åtagande att lösa det ständigt befintliga deponiproblemet, säger en talesperson för EuPC, till nätsajten sustainableplastics.com 

Grundstenarna för det europeiska plastinitiativet bygger på fyra hörnstenar vars målsättning är att uppnå bättre livscykelhantering av plast och sätta riktningen för vad vi individuellt och kollektivt strävar efter:  

  • Designa alla plastförpackningar och engångsplastprodukter som marknadsförs, så att de om möjligt kan återvinnas och återvinnas 2025.
  • Gå mot en mer ansvarsfull användning av plastförpackningar och engångsplastprodukter, i syfte att minskaandelenplastprodukter och förpackningar tillverkad av jungfrulig plast med minst 20 procent fram till 2025, varav hälften beror på en minskning av användningen av plast.  
  • Öka insamling, sortering och återvinningskapacitet med minst 25procent fram till 2025 och nå en nivå som motsvarar marknadens efterfrågan på återvunnen plast. 
  • Öka användningen av återvunnen plast i nya produkter och förpackningar fram till 2025, där plastanvändarföretag i genomsnittanvänderminst 30 viktprocent återvunnen plast i sina produkter och förpackningssortiment. 
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094