23948sdkhjf

Finsk plast ska exporteras

Svenska Yle skriver på sin hemsida att den finska kapaciteten för sortering och återvinning av plast inte räcker till.

I Finland är Fortum för närvarande det enda företag som har teknologi för att automatiskt sortera plast som samlats in från hushållen så att den sedan kan återvinnas.

Det är nu ungefär ett år sedan det i Finland togs krafttag för en ökad insamling och återvinning av plastförpackningar. Fler kärl dök och finländarna uppmanades i olika kampanjer att sortera mera.

Resultatet har blivit att Fortum redan slagit i kapacitetstaket på 20 000 ton per år. Nu ska man så snabbt det går försöka bygga ut kapaciteten med ytterligare 10 000 ton under året, men Finland kommer ändå att behöva exportera plast för sortering och återvinning i åtminstone två år. Totalt handlar det om ungefär en fjärdedel av den insamlade plasten som går på export, bland annat till Sverige och Tyskland.

Förhållandet att man inte kan ta hand om allt irriterar en del. Bernt Nordman vid organisationen Natur och Miljö säger att det är dumt att man först uppmanar människor att återvinna plast och sedan blir förvånad över hur mycket som samlas in. Han hoppas dock att detta inte ska påverka finländarnas vilja att sortera plast i framtiden.

- Om man hör att insamlade plastförpackningar används till något vettigt så tror jag inte det påverkar deras inställning negativt, säger han till Svenska Yle.

Källa: Svenska Yle

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094