23948sdkhjf

Coronaviruset hotar Kinas polyolefinindustri

Det internationella analys- och konsultföretaget Wood Mackenzie räknar med att coronavirusutbrottet kommer att ha en betydligt större inverkan på Kinas petrokemiindustri än SARS (severe acute respiratory syndromeutbrott 2003. 

Även om Kinas kemiindustri drabbade hårt till följd av SARS, så återhämtade sig industrin ganska snabbt till följd av landets då, imponerande ekonomiska tillväxt. Denna är betydligt mindre gynnsam den här gången, skriver Wood Mackenzie.   

Wood Mackenzie huvudkonsult Kelly Cui anser att marknaden borde kunna återhämta sig under Q2 i år och i likhet med efterdyningarna efter SARS, även repa sig beträffande efterfrågan på konsumentvaror. Det är dock hans absoluta uppfattning att coronavirusutbrottet kommer att ha en större inverkan på alla marknader inklusive petrokemiska råvaror, på ett helt annat sätt jämfört med SARS-utbrottet. 

Enligt konsultföretaget har utbrottet lett till en tröghet gällande efterfrågan från olika slutanvändare. Detta har lett till att uppströms råvaruanläggningar sänkt sina driftsnivåer.  

Sinopec-SK Wuhan Petrochemical - den enda petrokemianläggningen i Wuhan - har sänkt driftsnivån i sin 800 kta cracker med 10 procent. Företaget har planerat att utvidga anläggningen med en 300 kta cracker. Denna var planerad att stå klar i juli senare i år, men tiden för denna kommer nu att flyttas fram 

-Begränsningar gällande transport och den förlängda semestern kommer att försena uppstarten av projekt. Olefinsektorn kommer att drabbas av detta, men optimistiskt så tror vi inte att förseningen blir mer än cirka två till tre månader, säger Cui. 

Den enorma efterfrågan på mask- och sprutproduktion, har sedan coronavirusets utbrott visserligen ökat efterfrågan på polypropen och polypropenfiber för tillverkning av dessa produkter. 

Wood Mackenzies konsult  polyolefinsidan, William Liu, säger att det producerades ungefär 5 miljarder ansiktsmasker i Kina under 2019. 

- Vi räknar med att tillverkningen av ansiktsmasker kommer att öka med minst 30 procent under 2020, säger Liu.  

Däremot så tror han att människor uppmuntras att stanna hemma, har orsakat stiltje såväl i online- som den fysiska shoppingen. Detta kommer att få stor inverkan på  polyolefinindustrin.  

-Detta kommer att leda till en stagnerad konsumtion av varor och och engångsförpackningar, vilket kommer att minska den inhemska konsumtionen av polyolefiner. Tillsammans med en svag exportmarknad för plastprodukter kommer efterfrågan på polyolefiner då att eroderas ytterligare, säger William Liu.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156