23948sdkhjf

98 % kvarstår för att uppnå målet

Två procent av Legokoncernens klossar tillverkas idag av biobaserad plast.

Målsättningen är att samtliga klossar ska ha ett icke fossilt ursprung när vi om tio år går in i år 2030. Målet har funnits på ritbordet i några år, och 2015 dedikerade koncernen en miljard dollar för projektet 

Idag, fem år senare måste Lego erkänna att endast en till två procent av de klossar som Lego skickat ut på hyllorna är tillverkade av hållbara material, säger företagets vd Niels B. Christiansen till den danska tidningen Børsen. 

-Jag tror att det kommer att ligga på den nivån tills dess att vi gör ett språng. Vi testar många olika material just nu och kommer att göra så tills dessa att vi får något som fungerar, säger Christiansen. 

Sedan 2018 har det varit möjligt att köpa Legos träd- och buskfigurer vilka tillverkas av en förybar polyeten, tillverkad av etanol framställd av sockerrörmaterial. Men de klassiska legobitarna av fossilbaserad ABS, saknar fortfarande en grön motsvarighet.  

Tidigare har Lego sagt att det framförallt är slaghållfastheten i klossarna som utgör utmaningar när man utvecklar produkter av andra material. 

-Legoklossarna har visat sig hålla riktigt bra, och avsikten är att de nya klossarna av nya hållbara och gröna material ska hållas lika bra, säger kemiingenjör och doktorand Emil Andersen vid Aarhus universitet, som samarbetar med Lego om utvecklingen av det nya materialet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094