23948sdkhjf

På bilskrotar i Belgien återvinns plasten

Svenska bilskrotar skickar bilplasten till förbränning eftersom det inte är lönsamt att återvinna den. I Belgien återvinner man den till ny plastråvara.

Ekot i Sveriges Radio fortsätter att granska bilindustrin och har synat bilplasten lite närmare. I Belgien återvinns 60 procent av plasten i bilarna. I Sverige bränns den upp.  

De belgiska återvinningsföretagen har de senaste åren investerat stora summor i ny teknik för att kunna återvinna plast från bilar, uppger Ekot.

Bil Swedens vd Mattias Bergman sa i december till Ekot att anledningen till att man inte återvinner plasten är för att ”det är för svårt att hitta köpare”.

– Hade man kunnat sälja det hade man gjort det, sa Mattias Bergman till Ekot då.

Men i Belgien har man inga problem att återvinna plasten och enligt deras återvinningsorganisation Febelauto återvinns 60 procent av skrotbilsplasten till ny plast, skriver Ekot.

– Plasten i bilarna är av en hög kvalitet och kan användas igen och igen för att göra ny plast, säger Catherine Lenaerts, vd på Febelauto till Ekot.

Bil Swedens vd Mattias Bergman vill inte ställa upp på en intervju i Ekot men skickar ett skriftligt svar till dem:
"Om det finns teknik och metoder som är bättre än de som används i Sverige kommer självklart våra partners inom återvinningssystemet att ta tillvara detta(...) Det är dock svårt att jämföra olika länder då förutsättningarna är olika."

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078