23948sdkhjf

Fortsatt forskning med viktlösa solceller 

Karlstads universitet har beviljats ytterligare anslag från Rymdstyrelsen för att fortsätta sin forskning kring hur det aktiva lagret på polymera solceller bildas och påverkas vid tyngdlösa tillstånd. 

Solcellsforskningen vid Karlstads universitet beviljas 3,1 miljoner kronor för två år av Rymdstyrelsen, som är en central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet med ansvar för statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet i Sverige. 

 – Det är otroligt roligt att få förlängning av detta högriskprojekt med Rymdstyrelsen. Vi har dessutom än en gång passerat nålsögat och fått positivt besked från ESA, European Space Agency, om att få göra våra nya experiment under parabelflygningar hösten 2020. Det här är bekräftelser på att vi är på rätt väg och vi sätter därmed Karlstads universitet på kartan när det gäller forskning av internationell betydelse, säger Jan van Stam, professor i fysikalisk kemi vid Karlstads universitet. 

Nu planeras experiment i flygplan som gör så kallade parabelflygningar där mikrogravitation skapas. Vid de kommande experimenten undersöker man solcellens aktiva lager, det lager där solljuset omsätts till elektricitet. Den här gången kommer man att titta på molekyler i två olika polymermaterial och testa nya lösningsmedel. 

– Den här forskningen bidrar till förståelsen för torkningsprocessen. Det vill säga det aktiva lagrets övergång från lösning till fast, tunn, film. När man tar bort gravitationen går fas-separationen, det är när de lösta ämnena separeras från varandra, långsammare och det är då möjligt att studera hur materialets struktur förändras mer i detalj. Att kunna förstå och kontrollera den processen har stor betydelse för prestandan och produktionen när det gäller polymera solceller, säger Jan van Stam. 

För att få tillgång till parabelflygningsmiljön krävs att projektet blir vetenskapligt godkänt och att man säkrat finansieringen. Vid Novespace Novespace anläggning i franska Bordeaux genomförs dessa flygningar två gånger om året på uppdrag av ESA, den europeiska motsvarigheten till NASA, och varje gång är flera forskningsteam från olika länder med samtidigt. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109