23948sdkhjf

Skånsk hästsko ska ge avtryck på travbanorna

Broby Modellindustri har tillsammans med entreprenören Per Bengtsson, utvecklat en hästskoCarbFlex, av kolfiberarmerad komposit. 

Det började med att Broby Modellindustri skulle hjälpa Per Bengtsson med verktyget till en ny racinghästsko. Men slutade med att företaget involverade sig i hela utvecklingsprocessen kring material och produktion.

I december 2019 skrev företaget avtal med Sveriges största grossist av skor på travmarknaden som lagt en beställning på 2000 skor.   

-De hästar som använt våra skor har kommit 3:a eller bättre i 80 procent av starterna. Till exempel har Solitary Champ tagit tre raka segrar med våra hästskor på, och kusken säger att det märks stor skillnad sedan de bytte skor, säger Ronnie Rossander vd för Broby Modellindustri. 

Efter provningar med en rad olika material- och fiberblandningar kom företaget till slut fram till att en komposit med kolfiber var både lättast och visade bäst mekaniska egenskaper.  

Enligt Rossander är den nya travskon 60 procent lättare än den lättaste skon på marknaden av aluminium. Dessutom flexar den på ett sätt som aluminium inte kan göra, vilket skonar både hovar och leder på hästen. Den är dessutom enkel att anpassas i storlek genom att köparen själv kan klippa i den med hovtång för att justera till exakt rätt storlek för hästen.  

-Vi ser många konkurrensfördelar, och vi tror att det kommer att ta tid för andra tillverkare att utveckla en sko som håller samma höga standard som vår premiumsko, säger Rossander. 

Målsättningen är nu att lansera skon brett i Europa, bland annat i samband med världens största travlopp, Prix d’Amerique, där man tar hjälp av en stallägare och en journalist som har med sig skon och visar runt. 

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078