23948sdkhjf

GM presenterar sitt första självkörande fordon

Amerikanska General Motors har nyligen presenterat ett första självkörande fordon – de vill inte kalla det bil. Det saknar förarsäte, ratt och pedaler. Och man lovar att det inte bli ännu ett koncept, utan det ska bli verklighet, det skriver amerikanska nyhetssajten Jalopnik.

Fordonet ska heta Cruise Origin och är skapat med hjälp av Honda som för en tid sedan investerat i GM. Den saknar förarsäte, ratt och pedaler och bör således bli ett självkörande fordon på nivå 5, den högsta på skalan.

Som det första specialbyggda förarlösa fordonet från Cruise, har det platta golvet, den öppna atmosfären och skjutdörrarna mer gemensamt med en pendeltågvagn än en bil. Drivlinan är självklart elektrisk och fordonet ska vara väldigt tyst. Tanken är att fordonet ska trafikera städer och att medborgare ska betala en summa för att ta sig från en punkt till en annan.

Så här skriver Dan Ammann, vd för GM:s Cruise-avdelning, i ett blogginlägg:

”Femtio år, och allt vi har fått är en stegvis förändring efter den andra. Vi är fortfarande trånga på ett litet utrymme. Vi bränner fortfarande fossila bränslen, förorenar våra städer och förstör vår planet. Vi ägnar fortfarande timmar av vår dag fast i trafiken och uppfinner nya svärord. Det dör fortfarande mer än 3 000 människor per dag.”

Fordonet är GM:s svar på frågan om vilket transportsystem man bör bygga. Det uppges ha avancerad teknik som påstås ge fordonet möjlighet att känna av och kommunicera med andra förare, fotgängare och cyklister. Dessutom påstås den ha förmågan att se i mörker och dåligt väder – något som hittills verkat omöjligt bland de som försöker utveckla självkörande fordon. Det var dock i soliga San Francisco i USA som fordonet presenterades, så hur man ser på dåligt väder där jämfört med här i Sverige återstår att se. Eller om fordonet ens kommer säljas på den svenska marknaden.

Det är även oklart när fordonet ska börja produceras och i vilken omfattning. Men eftersom bilen saknar förarsäte, ratt och pedaler kommer det krävas tillstånd för att få den tillgänglig för trafik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187