23948sdkhjf

Regeringens klimatpolitiska handlingsplan

Regeringen har presenterat en klimatpolitisk handlingsplan för riksdagen. 

Klimat ska nu integreras i alla relevanta politikområden. Med 132 åtgärder tar propositionen ett helhetsgrepp om hur utsläppen ska minska i hela det svenska samhället.

– Klimatkrisen är ett allvarligt hot mot välstånd och trygghet i världen om vi inte tar oss ur fossilberoendet och bygger miljömässigt hållbara samhällen. Att ignorera forskarnas ihärdiga varningar vore totalt ansvarslöst. Sverige kan gå före och visa att en fossilfri värld inte bara är möjlig utan även gynnar vårt välstånd och våra företag. Det är unikt att Sverige nu går fram med en handlingsplan det grundläggande greppet att klimathänsyn ska finnas med i allt vi gör i samhället, säger miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Regeringens övergripande förslag i propositionen är att det ska göras ökade ansträngningar för att integrera klimatpolitiken i alla relevanta politikområden.

Handlingsplanen innehåller 132 åtgärder som regeringen avser genomföra under mandatperioden, både inom specifika sektorer och på en övergripande nivå. Planen omfattar sektorer såsom industri, transport, konsumtion, offentlig upphandling, jordbruk, skogsbruk, finansmarknad och internationellt klimatarbete.

Plastreturraffinaderi lite av ministerns favorit

En av punkterna, nummer 34, lyder så här: Möjligheterna för att inom befintliga stödsystem för industrins omställning bidra till att etablera ett plastreturraffinaderi ska analyseras.” Om denna säger miljöministern så här till Expressen:

– En liten favorit är att vi ska undersöka möjligheterna till ett returplastraffinaderi i Sverige. Tyvärr är det mycket plast som bränns i dag och vi behöver sluta kretsloppen kring användningen av våra råvaror.

De 132 punkterna presenteras i en fakta-PM från regeringen som du kan läsa här.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094