23948sdkhjf

Nynas ansöker om företagsrekonstruktion

Svenska oljebolaget Nynas AB är hotat av konkurs. Företaget har den 16 december ansökt om företagsrekonstruktion vid Södertörns tingsrätt. Nynas krediter har inte förlängts av bankerna, vilket lett till att företaget inte kan betala förfallna skulder som tvingat företaget att ansöka om en rekonstruktion av bolaget. 

-Trots lojala kunder och ett hängivet arbete av våra medarbetare har vi inte kunnat undvika den situation som uppstått, säger Bo Askvik, tillförordnad vd för Nynas AB.  

De amerikanska sanktionerna mot Nynas hälftenägare, venezuelanska PDVSA, har över tid urholkat Nynas lönsamhet. På grund av PDVSA:s ägande har Nynas drabbats av USA:s finansiella restriktioner sedan augusti 2017. Nyligen har även bolaget stoppats från att köpa råolja från Venezuela vilken ersatts med andra råoljor. Detta har medfört ökade råvarukostnader. Som en följd av sanktionerna har bolaget haft höga finansiella kostnader och dessutom tappat affärer på grund av sanktionerna. Till slut har en situation uppstått då det inte längre finns en löpande finansiering av bolagets verksamhet. 

Detta har försatt Nynas i en besvärlig situation och med ägarnas stöd har en plan tagits fram med sikte på att helt komma ur sanktionerna i början av 2020. En flerårig strategisk affärsplan för att nå en bättre lönsamhet finns också framtagen och Nynas genomför även förändringar av råvarumixen till raffinaderierna. 

Bolaget grundades 1928. Det sysselsätter 1000 personer varav ungefär hälften i Sverige. Produktionen sker i tre egna raffinaderier i Nynäshamn, Göteborg och i Hamburg, Tyskland samt i ett samägt raffinaderi i Storbritannien. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094