23948sdkhjf

Gott gry i branschen trots utmanande tider

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

Plast har en framtid och är inget material som tillhör det förgångna. Att plast fortsätter vara ett innovativt, oumbärligt, framtidsorienterat material framgick med all tydlighet för den som besökte K 2019. 

Världens största mässa, K, är slut för denna gång. Nästa gång det beger sig är först om tre år. Visst fanns det bland många en viss nervositet innan mässan tog fart. Kommer besökarna att svika när konjunkturen börjar vackla?

Men med drygt 224 000 besökare var besökarsiffran inte märkbart lägre från sist det begav sig. Endast cirka 7 000, vilket endast är tre procent färre jämfört med 2016.

Under mässans åtta dagar lyftes nödvändigheten av att implementera operativa, cirkulära ekonomier längs hela materialkedjan fram, presenterades och konkretiserades hos flera av de drygt 3300 utställarna. Återvinningssystem, hållbara råvaror, resursbesparande processer och förnybara material duggade tätt. Och intresset för ämnet “Circular Economy” var stort.

-K 2019 inföll i exakt rätt tidpunkt. I tider med stora utmaningar, är en plattform som K är oumbärlig. Den ger vägledning och perspektiv, ger hållbara ekonomiska impulser, visar framåtriktade trender och konkreta strategier, sa Werner Matthias Dornscheidt, vd och koncernchef för Messe Düsseldorf, i sitt inledningstal.

Tyskland var det land som stod för den största besökarskaran följt av Italien, Nederländerna, Indien, Turkiet, Kina och USA. En undersökning bland besökarna, genomförd av mässarrangören, visade att besökarna framförallt var intresserade av att ta del av ny maskinteknik. Intresset för utrustning för plaståtervinning och återvinning var också märkbart stort.

Erema Group var ett av flera företag som satte strålkastarljuset på återvinning. På mässan presenterade sig företaget som en nyckelaktör inom cirkulär ekonomi.

-Digitalisering är fundamentalt för framtida utveckling. Det möjliggör effektivare nätverk för företag och industri men också mellan kunder och leverantörer, sa Eremas koncernchef Manfred Hackl.

På mässan presenterade företaget bland annat nya portalen BluPort, vilken samlar beslutsrelevant information samt är en plattform för nya applikationer.

Covestro presenterade en hel räcka nyheter från fordonsinteriör till polykarbonat med återvunnet innehåll, blockkedjeteknologi för plaster och så mycket mer. Störst intresse fick självklart ett nytt interiörskoncept för fordon vilket "omdefinierar användningen av en bil" ger ett multifunktionellt mobilt boende- och arbetsutrymme, som kan integreras i vardagen och erbjuda största möjliga självständighet. Konceptets fokus ligger på multisensor infotainmentsystem, innovativa sittplatser, smarta ytor och personlig belysning, allt med Covestros högteknologiska material.

Senoplast GmbH presenterade också flera high-lights, som skivor av ABS/akryl vilka bland annat varmformas till karosspaneler för nya fyrsätes, el-bilen e.Go Life. Senoplast visade även tredje generationens matta anti-fingeravtrycksfolier, för möbelindustrin.

BASF presenterade tillsammans med Hymer, framtidens husbil, konceptbilen VisionVenture. Med mer 20 olika högpresterande plaster och ny målningsteknik visades en rad imponerande lättviktslösningar såväl interiört som exteriört, vilket ger fordonet större komfort samtidigt som det blir mer robust. En av flera spännande lösningar är det självuppblåsbara pop-top-taket, vilket blåses upp på mindre än 60 sekunder, och skapar en boendeyta större är någonsin tidigare. Takets Elastollan-beläggning skapar en yttre vägg som är motståndskraftig mot både vatten och vind och garanterar en lugn natts sömn vid en behaglig temperatur.

Ineos Styrolution introducerade nya serien ECO, kvaliteter från mekaniskt eller kemiskt återvunnen polystyren från konsumentavfall baserad på förnybara råvaror. Evonik, som precis påbörjat byggnationen av en ny fabrik för tillverkning av PA12, lanserade en ny generation termoplastiska elastomerer, PEBA, under varumärket (e 2X).

Sabic presenterade, enligt de själva, industrins första polykarbonat baserad på certifierad förnybar råvara. Materialet har förnybart innehåll såväl i dess fenol, aceton som kumenråvara. Royal DSM lanserade ett antal biobaserade plastkvaliteter inom sina varumärken Stanyl (PA46) och Arnitel (TPE-C). Företagets vd för affärsområde Engineering Plastics, Shruti Singhal, sa att företaget har som mål att erbjuda biobaserade eller återvinningsbara kvaliteter för sina samtliga material före 2030.

På maskintekniksidan presenterade Arburg GmbH en ny portal där kunden själv kan konfigurera sin formsprutningsmaskin online, välja optioner och variationer av storlek på insprutningsenhet exempelvis. Tjänsten kommer inledningsvis att finnas för små, standardiserade maskiner.

Wittmann Battenfeld visade bland annat mikroformsprutning för medicinteknikindustrin. Den kompakta MicroPower-maskinen, är väldigt kompakt, upptar en liten yta och har låga utsläppsnivåer. Den är utformad som en produktionscell och är stängd på alla sidor. Alla drivmoduler i den helelektriska maskinen, inklusive alla mekaniska komponenter, är kapslade och maskinhöljet lätt att rengöra. 

KraussMaffei lanserade vid sidan av nya marknadsplatsen Polymore, en breddning av maskinserien GX. Den största maskinen i serien på 1100 ton var på plats. Denna var bestyckad med styrenhet från Netstal.

Håll dig uppdaterad med Plastforum SE

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Aramco slutför sitt Sabicförvärv

Tysk plast- och gummimaskinindustri störtdyker

BASF redovisar CO2-avtryck på alla produkter

BewiSynbra flyttar in i kursad EPS-fabrik

Nolato gör förvärv inom medicinteknik

KM dubblar kapaciteten: Ny fabrik i Kina

Nyhetsbrev

Klimatsmart
Svensktillverkat tillbehör som bryts ner med tiden

Arkiv

Arbetslösheten fortsätter öka – men tillverkningsindustrin ger positiv indikation

PolyOne+Clariant Masterbatch=Avient

Klimatsmart
Nio av tio vill ha återvunnet material i produkter

Svenskt projekt vill skeppa plastfabrik till Etiopien

Svenska Rencom tar hjälp av Coperion

Klimatsmart
Inför ny pall av återvunnen plast

Stark motvind för Scania

Albis inleder nytt kapitel

Mässan framflyttad: Vill säkerställa att internationella resor normaliserats

Årets Fakumafest ställs in

Årets vinnare av Best of Industry Award

Sikoras nya representant i Sverige

Plus

En resa som bara börjat

Klimatsmart
Bakterien bryter snabbt ner plasten

Clariants 3D-printportfölj i DSM ägo

Tekniknytt
Utvecklar process för återvinning av härdplast

Klimatsmart
Metoden ger polystyrenavfall från konsument nytt liv

BP säljer sin kemiverksamhet

Tekniknytt
Halvledande hybridkristall

Tillverkare av gummibeklädnad ser tillväxtmöjlighet i Europa

Stärker upp produktionen av kolfiber i Europa

Tekniknytt
3d-printad sensor av gummigrafen

Världens investeringsländer – Sverige på plats 15

Nordic News in Brief
Nordic News in Brief - June

Legos ägare köper in sig i Quantafuel

Plus

Plastforum 50 år
Vad var det jag sa?

Ökad kapacitet för garanterad leverans

Kramforsföretag hyllades

Klimatsmart
Halogenfri kompound från havsplast

Se alla Företagens egna nyheter

ZEISS X-Ray Series has a new member

Nu drar vi igång - Välkommen till höstens kursutbud!

Perfect control of all important data. Everywhere.

Become wiser. Anytime. Anywhere.

Behind the scenes!

JUMO har öppet hela sommaren

Precision at all altitudes - ZEISS Aerospace Solutions

Öka din konkurrenskraft genom välja rätt servo-komponenter

Senaste nytt från ARBURG

How Retrofit can make your CMM state-of-the-art again

Calling all the unsung production heroes!

ZEISS Innovation Rocks - Join us every week!

Glad Sommar!

Verktygstekniker = Framtidsyrke

Mirit Glas erbjudar Härdat glas

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Sista chansen innan sommaruppehåll!

Release av ny version ComGage

Modulär elektronisk säkring för 24V DC

Glad Midsommar!

Polykemi Group utökar sin satsning i Kina

Världens största virtuella kollaborativa Robot Expo 16-18/6

Lasersvetsning av plast

Värt att veta om bioplaster - den 22 juni kl 13:00 - 17:00

JAX Smörjmedel och Smörjmedelsteknik

Sänd till en kollega

0.125