23948sdkhjf

Gott gry i branschen trots utmanande tider

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

Plast har en framtid och är inget material som tillhör det förgångna. Att plast fortsätter vara ett innovativt, oumbärligt, framtidsorienterat material framgick med all tydlighet för den som besökte K 2019. 

Världens största mässa, K, är slut för denna gång. Nästa gång det beger sig är först om tre år. Visst fanns det bland många en viss nervositet innan mässan tog fart. Kommer besökarna att svika när konjunkturen börjar vackla?

Men med drygt 224 000 besökare var besökarsiffran inte märkbart lägre från sist det begav sig. Endast cirka 7 000, vilket endast är tre procent färre jämfört med 2016.

Under mässans åtta dagar lyftes nödvändigheten av att implementera operativa, cirkulära ekonomier längs hela materialkedjan fram, presenterades och konkretiserades hos flera av de drygt 3300 utställarna. Återvinningssystem, hållbara råvaror, resursbesparande processer och förnybara material duggade tätt. Och intresset för ämnet “Circular Economy” var stort.

-K 2019 inföll i exakt rätt tidpunkt. I tider med stora utmaningar, är en plattform som K är oumbärlig. Den ger vägledning och perspektiv, ger hållbara ekonomiska impulser, visar framåtriktade trender och konkreta strategier, sa Werner Matthias Dornscheidt, vd och koncernchef för Messe Düsseldorf, i sitt inledningstal.

Tyskland var det land som stod för den största besökarskaran följt av Italien, Nederländerna, Indien, Turkiet, Kina och USA. En undersökning bland besökarna, genomförd av mässarrangören, visade att besökarna framförallt var intresserade av att ta del av ny maskinteknik. Intresset för utrustning för plaståtervinning och återvinning var också märkbart stort.

Erema Group var ett av flera företag som satte strålkastarljuset på återvinning. På mässan presenterade sig företaget som en nyckelaktör inom cirkulär ekonomi.

-Digitalisering är fundamentalt för framtida utveckling. Det möjliggör effektivare nätverk för företag och industri men också mellan kunder och leverantörer, sa Eremas koncernchef Manfred Hackl.

På mässan presenterade företaget bland annat nya portalen BluPort, vilken samlar beslutsrelevant information samt är en plattform för nya applikationer.

Covestro presenterade en hel räcka nyheter från fordonsinteriör till polykarbonat med återvunnet innehåll, blockkedjeteknologi för plaster och så mycket mer. Störst intresse fick självklart ett nytt interiörskoncept för fordon vilket "omdefinierar användningen av en bil" ger ett multifunktionellt mobilt boende- och arbetsutrymme, som kan integreras i vardagen och erbjuda största möjliga självständighet. Konceptets fokus ligger på multisensor infotainmentsystem, innovativa sittplatser, smarta ytor och personlig belysning, allt med Covestros högteknologiska material.

Senoplast GmbH presenterade också flera high-lights, som skivor av ABS/akryl vilka bland annat varmformas till karosspaneler för nya fyrsätes, el-bilen e.Go Life. Senoplast visade även tredje generationens matta anti-fingeravtrycksfolier, för möbelindustrin.

BASF presenterade tillsammans med Hymer, framtidens husbil, konceptbilen VisionVenture. Med mer 20 olika högpresterande plaster och ny målningsteknik visades en rad imponerande lättviktslösningar såväl interiört som exteriört, vilket ger fordonet större komfort samtidigt som det blir mer robust. En av flera spännande lösningar är det självuppblåsbara pop-top-taket, vilket blåses upp på mindre än 60 sekunder, och skapar en boendeyta större är någonsin tidigare. Takets Elastollan-beläggning skapar en yttre vägg som är motståndskraftig mot både vatten och vind och garanterar en lugn natts sömn vid en behaglig temperatur.

Ineos Styrolution introducerade nya serien ECO, kvaliteter från mekaniskt eller kemiskt återvunnen polystyren från konsumentavfall baserad på förnybara råvaror. Evonik, som precis påbörjat byggnationen av en ny fabrik för tillverkning av PA12, lanserade en ny generation termoplastiska elastomerer, PEBA, under varumärket (e 2X).

Sabic presenterade, enligt de själva, industrins första polykarbonat baserad på certifierad förnybar råvara. Materialet har förnybart innehåll såväl i dess fenol, aceton som kumenråvara. Royal DSM lanserade ett antal biobaserade plastkvaliteter inom sina varumärken Stanyl (PA46) och Arnitel (TPE-C). Företagets vd för affärsområde Engineering Plastics, Shruti Singhal, sa att företaget har som mål att erbjuda biobaserade eller återvinningsbara kvaliteter för sina samtliga material före 2030.

På maskintekniksidan presenterade Arburg GmbH en ny portal där kunden själv kan konfigurera sin formsprutningsmaskin online, välja optioner och variationer av storlek på insprutningsenhet exempelvis. Tjänsten kommer inledningsvis att finnas för små, standardiserade maskiner.

Wittmann Battenfeld visade bland annat mikroformsprutning för medicinteknikindustrin. Den kompakta MicroPower-maskinen, är väldigt kompakt, upptar en liten yta och har låga utsläppsnivåer. Den är utformad som en produktionscell och är stängd på alla sidor. Alla drivmoduler i den helelektriska maskinen, inklusive alla mekaniska komponenter, är kapslade och maskinhöljet lätt att rengöra. 

KraussMaffei lanserade vid sidan av nya marknadsplatsen Polymore, en breddning av maskinserien GX. Den största maskinen i serien på 1100 ton var på plats. Denna var bestyckad med styrenhet från Netstal.

Håll dig uppdaterad med Plastforum SE
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Växer med brittiskt förvärv

Italienska maskiner tappar mark i Ryssland

SabriScan fortsätter växa internationellt

Hon vill satsa 1000 miljarder euro

Elisolation utökar maskinparken

Industribrand hos Husqvarna – flera förda till sjukhus

Nyhetsbrev

Minst ett dödsfall vid kraftig explosion

Arkiv

Shell träder in på PC-marknaden

Det lönar sig att arbeta

Han är Husqvarnas nye vd

Finsk strejk berör flera svenska bolag

Öppnar utvecklingscenter i Köpenhamn

3dp-branschen jublar

Öppnar center för robotteknik i Västerås

Borealis tar över hela Novealis

Röchling ger sig in i 3dp-leken

Tekniknytt
Lanserar ny IP-kamera 

Nolato koncentrerar Jaycare till en enhet

Avyttrar fransk verksamhet

Avyttrad Covestroverksamhet blir Exalon

AGA gör namnbyte

Bostik gör danskt förvärv

Rosti Group expanderar

Damvig uppköpt av Prototal

Elos skriver avtal med Nobel Biocare

Tekniknytt
Ledande PTFE

Klimatsmart
Plastätande bakterie upptäckt

Klimatsmart
Zeroplast utmanar konventionell plast

Tekniknytt
Nya elprylar av PCR

Kuka öppnar kontor i Danmark

Tekniknytt
IMD+PUR= SANT

Klimatsmart
SUP med återvunnen PE

Ledare
Gelé i knäna

Debatt
Dags att byta affärsmodell!

Tekniknytt
Flamsäkert i elbilen

Sulapac hand i hand med Quadpack

Se alla Företagens egna nyheter

Vi har ny hemsida!

Germanium glas från Mirit Glas

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Wellplast AB söker förpackningskonstruktör

EuroExpo mässa Karlstad

SCHUNK ställer ut hos Yaskawa!

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

SCHUNK kickstartar 2020 med ny säljare!

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Optoelektroniska givare, till vilken nytta?

Metall/komposit hybrid

God Jul och ett Gott Nytt År!

Enkel tillgång till effektiv verktygshantering, går det?

ISO 17025 - Ackrediterad testning av skyddsbeläggningar

Balluff tar dig ett steg närmare IIot!

God Jul och Gott nytt år!

Snart är den här – vår nya multisensor!

Wellplast AB söker två projektsäljare

God (h)jul önskar vännerna på Balluff!

Essentra Components har ny webshop

Prisbelönt skidtillverkare

Tillförlitligt resultat med positions- och trycksensorer!

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

Mirit Glas tilbyr Skräddarsydda glasvaror

100% vegetabiliska produkter

Sänd till en kollega

0.142