23948sdkhjf

Späckad med biokomposit

Cake, svensk tillverkare av elektriska, lätta motorcyklar av typen off-road, har utvecklat en ultralätt modell, Kalk&, vilken är tystare och släpper ut mindre avgaser än tidigare modeller.

Delar av motorcykeln kommer så småningom att vara tillverkad av material från svenska Trifilon, som designar och säljer hållbara biokompositmaterial.

Trifilons biokompositer, innehåller vid sidan av en polymer, även fibrer från hampa eller lin. I ett nytt projekt ska parterna, genom att integrera förnybara material som ersättning till de nuvarande plastkomponenterna, sänka koldioxidutsläppen. Enligt Trifilon bidrar företagets hampabaserade biokomposit BioLite till att minska koldioxidavtrycket från tillverkningen med minst en tredjedel.

-Jag tror att de som gillar Cake:s motorcyklar kommer att reagera positivt på att ha våra växtfiberkompositer i sina motorcyklar, eftersom vissa ingredienser i deras motorcyklar då kommer från europeiska gårdar, säger Trifilons vd och medgrundare Martin Lidstrand.

Teknologin bakom företagets biokompositer är ursprungligen avsedd för fordonssegmentet, som ersättning till kolfiberkomposit.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064