23948sdkhjf

"Det viktigaste är att komma igång"

Framtidens fordon kräver nya produkter

När fordonsflottan elektrifieras framöver innebär det att produkter som tillverkats i stora volymer genom åren då kommer att ersättas av nya produkter. Det gäller då för underleverantörerna att vara förberedda. Peter Bryntesson från branschorganisationen Fordonskomponentgruppen, FKG berättade förra veckan på Elmia Subcontractor vad han tror om framtiden.  

— Vi har ett forskningsprojekt tillsammans med forskningsinstitutet Rise där vi tittar på nya artiklar för fordonsindustrin, berättade Peter Bryntesson.  

Exempel på nya produktkategorier som dagens underleverantörer till fordonsindustrin kan fundera över att börja producera istället är bland annat system för energilagring, laddning, kraftelektronik, transmission, drivlina och främre motorrum.  

Lättvikt kommer fortsatt att vara en viktig faktor då varje kg extra minskar räckvidden för en elbil. Det är inte bara nya produkter som kommer vara intressanta utan i vissa fall även nya material.  

En del företag kanske undrar var de ska börja sin omställning och Peter har ett råd. Han kan också konstatera att då det varit högkonjunktur har inte alla företag satt igång titta på nya produkter.  

— Det viktiga är att komma igång överhuvudtaget.  

På FKG märks de nya tiderna redan.  

— Vi har redan fått nya medlemmar som inte varit i fordonsindustrin tidigare.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079