23948sdkhjf

Brexit blir kännbart för svenska företag

Mats Söderström, exportrådgivare vid Business Sweden berättade i samband med Elmia Subcontractor, vad Storbritanniens utträde ur EU (brexit) kommer att innebära för svenska företag som bedriver handel med landet.  

Söderström ser fyra möjliga scenarier från januari 2020. Att allt fortsätter som idag (Bremain). Att utträdet skjuts upp. Att det blir en brexit med avtal (Storbritannien och EU kommer överens om utträdesavtal). Eller en brexit utan ett avtal (Storbritannien lämnar utan avtal och blir tredjeland). 

-Min personliga åsikt är att ju mer en lär sig desto mer fundersam blir en över hur en brexit rent tekniskt ska gå att lösa.  

-Men oavsett vilken typ av brexit det blir, så kommer detta att innebära ökade kostnader eftersom det blir en ökad administration oavsett vilken utgång det blir, sa han.  

En paneldiskussion åtföljde Söderströms föredrag. Paneldeltagarna fick bland annat frågan om hur de anser att exporttemperaturen ser ut just nu.   

-Stabilt men på en låg nivå speciellt gällande små företags exportambitioner. Att satsa internationellt kostar, och har man en hemmamarknad som växer så väljer mindre företag i första hand att satsa på denna, sa Robert Wickman från Exportkreditnämnden.   

-Statistik från belgiska företags exporthandel är väldigt lik den för Sverige. Men det vi sett är att många belgiska företag börjat dra sig bort från Kina och Asien och ersatt dessa med Indien, Polen och Kanada, sa Max Lundgren från Flanderns Invest och Trade. 

-Vi märker att svenska företag har en vilja och ambition att exportera mer men det inte går lika snabbt som man tänkt sig. De har fullt upp med att hålla den egna verksamheten igång, sa von Zweigbergk, bolagsjurist på Sinf.   

-Jag skulle råda svenska företag som exporterar till Storbritannien att titta på vad brexit innebär för det egna företaget, sa Mats Söderström från Business Sweden. 

-Vi har sett över hur kritiskt det skulle bli för vårt företag vid en brexit. Men det är svårt att förbereda sig så länge man inte vet hur det kommer att bli. Vi vet i dagsläget inte vilken typ av dokumentation vi kommer att behöva ha, varför och när, sa Peter Wall, vd för Mälarplast AB. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094