23948sdkhjf

FKG: Nu finns tid att börja tänka framåt

-Ta tillvara på tiden och använd den till att tänka framåt. Det var Fredrik Sidahl, vd för FKG, budskap till fordonsindustrins komponentleverantörer när han presenterade branschbarometern Vägvisaren vid Elmia Subcontractor. 

Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, FKG, är medveten om att det finns mycket oro ute i branschen, men själv är han inte speciellt orolig för svensk fordonsindustris framtid.  

-Ja, branschen är på väg in i en ny era, men vi har en övergångsperiod framför oss där komponentleverantörerna kommer att ha fullt upp att göra. Och det finns dessutom ganska mycket nytt att göra redan idag i den befintliga maskinpark som finns idag, sa Fredrik Sidahl 

Fredrik Sidahl tror att svenska komponentleverantörer mot fordonsindustrin har och kommer att ha väldigt mycket att göra framöver, och detta trots att konjunkturen bromsat in lite grand. Och han ser mycket positivt med detta då det innebär att komponentleverantörerna nu fått lite andrum.  

-Att få lite slack och luft i systemet är kanske bara bra så att man kan få tid att börja tänka framåt. Tänka på nya typer av produkter och komponenter och att utveckla sin egen process, så att man kan gör saker effektivare och med högre automationsgrad framöver.  

-Mitt budskap till svenska komponentleverantörer är att ta tillvara på tiden, och se den som något positivt. 

I Fordonskomponentgruppens senaste branschbarometer, Vägvisaren, märks det med all tydlighet att fordonsindustrins leverantörsled har tappat lite av sin framtidstro. Enligt barometern har 57 procent av de svarande företagen visserligen bibehållit eller förbättrat sin vinstmarginal, medan 65 procent uppger att de har bibehållit eller ökat omsättningen, de senaste sex månaderna. Men framtidstron har markant avtagit. 58 procent bedömer att omsättningen kommer att minska i Sverige, vilket står i tydlig kontrast till svaren från i våras då 59 procent av de svarande spådde en omsättningsökning. 

Mycket händer i vår omvärld både gällande kronkursen, Brexit och eventuella handelskrig. Det råder en stor osäkerhet gällande dessa frågor vilket gör det svårt för företag att planera inför framtiden. 

-Mitt råd till er är att hålla örat mot rälsen. Försöka att lyssna på vad som händer i världspolitiken och försök översätta detta till er egen verksamhet, avslutade Fredrik Sidahl 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127