23948sdkhjf

Varnar för att industrin kan halka efter

I en tysk rapport om vad som krävs för att nå industri 4.0 framgår det att standarder dominerar. Men få svenska industriföretag inser vikten av att delta i standardiseringsarbetet.

Det menar Henrik Lagerström som är technical officer och Thomas Borglin, senior technical officer på Svensk Elstandard, SEK.

– Det finns en risk att våra industriföretag hamnar på efterkälken om de inte är med och påverkar utformningen av de framtida standarderna för industri 4.0, säger Henrik Lagerström till Ny Teknik.

– Det finns bland annat standarder om cybersäkerhet, något som kommer att bli viktigt när industrin digitaliseras i allt större utsträckning. En annan värdefull standard rör OPC-UA, som är en metod som kopplar ihop datasystem i industrier som annars inte skulle kunna prata med varandra. I framtiden kommer vi, mycket tack vare OPC-UA, att kunna koppla ihop en hel fabrik ända ner till minsta givare. Svenska företag bör därför ta en aktiv roll i standardiseringsarbetet eftersom det kommer med många fördelar, bland annat kunskapsöverföring i hela företaget, säger Thomas Borglin till Ny Teknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078