23948sdkhjf

Förutspår fortsatt avmattning

Den globala avmattningen fortsätter och det syns inga tydliga tecken på att botten skulle vara nådd. Det menar Teknikföretagen i en ny konjunkturprognos.

Sedan 2018 har industri- och investeringskonjunkturen avmattats påtagligt inom så väl OECD-länderna som i andra ledande ekonomier, däribland Kina. Därtill bidrar den geopolitiska osäkerheten kring brexit och handelskriget mellan USA och Kina till att sänka investeringsviljan.

Enligt Teknikföretagens senaste konjunkturprognos förutsätter en investeringsdriven återhämtning att produktivitet och lönsamhet återställs samt att "osäkerhetens våta filt lyfts av".

I prognosen räknar man med att detta kommer att ske från och med andra halvåret 2020. Ett djupare fall kan i viss mån stävjas av stimulansåtgärder från centralbankerna i USA och Kina, men man räknar med att den globala BNP kommer att öka rekordlångsamt: två procent under nästa år.

– Visserligen förutser vi en återhämtning under 2020 men den saknar riktigt sting. Med undantag av Federal Reserve har världens centralbanker skjutit av sin ammunition vilket talar emot en kraftig rekyl uppåt, säger Mats Kinnwall, chefekonom vid Teknikföretagen.

Det är för tredje konjunkturprognosen i rad som Teknikföretagen flaggar för en inbromsning i svensk ekonomi och man förutspår en fallande industriproduktion i Sverige under nästa år.

– Avmattningen i Sverige betyder att arbetsmarknadsläget kommer att försvagas ordentligt med rejält stigande arbetslöshet och svag sysselsättning. Allt tyder dessutom på att perioden med svag produktivitetstillväxt fortsätter, såväl globalt som i Sverige, säger Mats Kinnwall.

Den enda ljusglimten som Teknikföretagen ser i sin prognos är att de fortsatt superlåga räntorna kan förväntas bestå under lång tid framöver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125