23948sdkhjf

Tätningsmaterial för framtidens e-mobilitet

Trelleborg Sealing Solutions har släppt två elektriskt ledande PTFE-baserade tätningsmaterial för dynamiska applikationer. Materialen är utvecklade vid företagets enhet i Danmark. 

Kvaliteterna är framtagna för att möta marknadens ökande efterfrågan på material för elektrifierad drift, e-mobilitet, sensorer och IoT-lösningar. 

Materialen, Turcon MC1 och Turcon MC2, är PTFE-baserade (polytetrafluoreten) och elektriskt ledande, och anpassade för användning i fjäder- och elastomeraktiverade tätningar och bussningar för att ge tillförlitlig elektrisk ledning mellan rörliga delar. 

Turcon MC1 är ett medelfyllt material för dynamiska applikationer som kräver medel till hög ledningsförmåga, medan Turcon MC2 är ett högfyllt material för dynamiska applikationer som kräver hög ledningsförmåga.   

-Ledande elastomerer finns, men dessa används huvudsakligen i statiska applikationer, medan de ledande, formsprutade plastmaterialen som finns har låg flexibilitet och är mindre lämpade för tätningsanvändning och för installation i slutna spår, säger Soeren Roepstorff, utvecklingschef, på Trelleborgs tillverkningsenhet i Helsingör, Danmark, där de nya materialen utvecklats.  

-Konstruktörer kan med dessa material dra nytta av ett stort utbud av avancerade PTFE-baserade tätningsgeometrier och alla de fördelar det innebär i applikationer som kräver elektrisk ledning i ett hydraulsystem eller i till exempel en elektrisk motor, tillägger Roepstorff. 

Ofylld PTFE är en utmärkt isolator med resistivitet på omkring 2x10+17 Ohm-cm. För att PTFE-kompositer ska kunna leda elektricitet måste ledande fyllmedel tillsättas, och dessa måste kunna förbindas med PTFE-matrisen. Historiskt sett har de enda ledande PTFE-baserade materialen varit blandningar med kolfyllning över ett visst tröskelvärde. 

Det faktum att elektrisk ledning uppnåddes i dessa kolfyllda PTFE-baserade material var rent slumpmässigt och elektrisk resistans var inte det primära tekniska kravet. Turcon MC1 och Turcon MC2 skiljer sig på så vis att de är specifikt utvecklade för elektrisk ledning i dynamiska applikationer vilket innebär optimal tätningsfunktion i dessa lösningar, skriver företaget i ett pressmeddelande. 

För att påvisa de båda PTFE-baserade materialens elektriska ledningsförmåga har materialen genomgått grundliga tester i Trelleborgs egna labb, inklusive vid en särskild testrigg som simulerar verkliga betingelser. Resultaten visade att materialen hade obetydlig torr kontaktresistens (mycket ledande), även vid lågt kontakttryck och vid drift i olja var motståndet också lågt vilket innebär hög ledningsförmåga.     

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094