23948sdkhjf

Pris till svensk sportkollektion

Start-up bolaget Nature Hommage, som tillverkar sportkläder av återvunnen plast, har tilldelats ett miljöstipendium av TextiliaAnisa Nordén och Jenny Eckerud som står bakom företaget har skapat en kollektion sportkläder i klassisk design av återvunnen plast från havet, bland annat gamla fiskenät. 

Företaget visar hur man kan minska miljöpåverkan inom klädbranschen. Klädindustrin är känd för att vara en stor miljöbov där 67 procent av marknadens träningskläder idag är tillverkade av industriellt framtagen plast, exempelvis polyester och nylon. Tygerna tas fram på syntetisk väg, vilket kräver en stor mängd vatten och energi för att kunna produceras. 

Med sin produktionsteknik har företaget visat att det går att lösa flera miljömässiga problem i ett. Den första kollektionen är framtagen av 120 kg återvunnen polyamid varav 30 kg är återvunnet fisknät. Det återvunna tyget har upp till 80 procent mindre klimatpåverkan i jämförelse med traditionellt tyg som tas fram på industriell väg baserat på fossil olja. 

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093