23948sdkhjf

Maskinförsäljningen minskar 2019 och 2020

I samband med K 2019 presenterade Euromap sin prognos för medlemsföretagens maskinförsäljning framöver.

Försäljningen av europeiska maskiner inom plast- och gummiindustrin uppskattas minska med 10 procent till 33.1 miljarder euro i år och med fem procent till 31.5 miljarder euro under 2020. 

-Med detta vill vi ha sagt att vi inte bara kommer att ha ett utmanande 2019. 2020 kommer också att bli en utmaning, sa Thorsten Kühmann, generalsekreterare för Euromap. 

Euromap är en paraplyorganisation för europeiska maskintillverkare inom plast- och gummiindustrin, som står för cirka 40 procent av världens produktion av utrustning. Medlemsföretagen finns i nio länder (Österrike, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Spanien, Schweiz, Turkiet och Storbritannien). 

Enligt Euromaps uppskattning ökade produktionen av plast- och gummimaskiner över hela världen med 1,3 procent till 36,8 miljarder euro under 2018. De europeiska tillverkarna av plast- och gummimaskiner ökade samma år sin försäljning med 1,9 procent. Detta till trots så kunde tillverkarna redan samma år skönja tecken på en ekonomisk avmattning.  

-Efter tio år av kontinuerlig tillväxt och en ökning av våra medlemsföretags produktion med 59 procent sedan 2010, kommer 2019 att bli ett år då det förväntade ekonomiska fallet inträffar, sa Luciano Anceschi, ordförande för Euromap.   

-Bortsett från en global ekonomisk avmattning så är det framförallt nedgången i fordonsbranschen samt minskade investeringar på grund av politisk osäkerhet som orsakats av handelskonflikten mellan USA och Kina, Brexit och oförutsägbara nationella lagar för användning av plast som påverkat detta, tillade Anceschi 

Även tillverkningsverksamheten i Kina, vilket är Euromaps näst största kundland, har också krympt under ett tag, och detta är inte direkt relaterat till handelskriget.  

Av samtliga skäl enligt ovan förväntar sig Euromap en omsättningsnedgång på 10 procent för europeiska tillverkare av plast- och gummimaskiner under innevarande år. Men cirkulär ekonomi har en potential att anta rollen som spelväxlare, anser organisationen.  

-EU-kommissionen kräver en användning av 10 miljoner ton återvunnet material i Europa år 2025, sa Euromaps vice vd Michael Baumeister. För närvarande används cirka 2,5 miljoner ton. Dessutom kräver EU-kommissionen att alla plastförpackningar år 2030 ska vara återvinningsbara.  

-Dessa åtgärder kommer att hjälpa till att förbättra bilden av plastförpackningar, och som ett resultat kommer detta att leda till en betydande utveckling av återvinningsmarknaden. Cirkulär ekonomi kommer att bli ett växande affärsområde, betonade Baumeister och tillade att detta kommer att ha positiva effekter på maskintillverkare som möjliggör en fungerande cirkulär ekonomi genom att tillämpa sina teknologier. 

Läs även:

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079