23948sdkhjf

"Sverige halkar efter"

Den 10 oktober hölls Automationsdagen 2019 i Trollhättan. Intresset var stort och på plats fanns över 250 deltagare från närmare 70 olika företag och organisationer.

Plastforums systersajt metal-supply.se var på plats och pratade bland annat med Rebl Industries som stod för ett av dagens föredrag "Ny affärsmodell för automation: Hyr en robotmedarbetare”.

Göteborgsföretaget Rebl Industries vill göra robotautomation enklare, snabbare, billigare och mer tillgängligt än att hyra in en vikarie.

Johan Andersson, Head of Concept Development på Rebl Industries, berättar om företagets hyrmodell.

– Automation behöver ta samma resa som konsumentprodukterna har tagit. Annars får vi inte in ungdomarna. Alla älskar teknik men den ska fungera. Det ska vara trevligt att umgås med teknik, säger Johan Andersson.

Hyrtiderna är valfria. Det kan handla om såväl veckor som månader.

– Hyr och betala efter nytta. Då riskerar man inte att bli sittande med saker man inte behöver. Låt robotarna göra det de är bra på och vi det som vi är bra på, då kommer det här bli väldigt kul. Har man en topp i produktionen så kan man hyra tio robotar några veckor, säger Johan Andersson.

Bolagets ambition är att bli det mest uppskattade bemanningsföretaget för industrin.

– Det är svårt att hitta rätt människor för många företag. Det finns en utmaning att hitta människor som vill jobba i industrin. Och det kommer att bli ännu svårare att hitta kompetenta medarbetare. Det gäller både operatörer och förberedande funktioner som till exempel forskning och utveckling, säger Johan Andersson.

Företagets koncept är att ta det bästa av mjukvara, AI/Machine Learning, automationsforskning och hårdvara för att erbjuda nyskapande lösningar. Johan Andersson anser att Sverige redan idag halkar efter, och att många icke automatiserade länder börjat komma ikapp.

– Uppkopplade saker ger stor nytta, men hur ska vi få ut det här i industrin? Säger Johan Andersson.

De som arbetar på Rebl Industries kommer från olika industrier och IT-företag.

– Grunden till vår verksamhet finns i forskningsarbete vid Chalmers. Tekniken är inte ny men förpackningen ska göra den tillgänglig för alla, säger Johan Andersson.

Med ett team av integratörer vill företaget hjälpa kunden att dra nytta av verkligt flexibel automation. Målet är att varje industri ska ha möjligheten att växa med sina kunder, sina medarbetare och företagets robot.

Automationsdagen arrangeras av Innovatum, Högskolan Väst och IUC Väst med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen.

Källa: metal-supply.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079