23948sdkhjf

Framgång för vit, opak PET

Flaskor och burkar av vit, ogenomsynlig PET har tidigare ansetts vara svåra att återanvända till nya burkar och flaskor på grund av ojämn kvalitet på den återvunna plasten. Resultat har blivit skiftande vithet och otillräckliga barriäregenskaper vid användning som monomaterial. Men verkare det vara ett minne blott.

Läs också: Skarpare kanter

Masterbatchtillverkaren Sukano och maskintillverkaren inom formblåsning, Sidel, har gemensamt genomfört tester med återvunnen opak vit PET, där de med Sukanos masterbatch för återvunnen opak vit PET kunnat producera flaskor av 25%, 50% eller 100% återvunnen plast, jämförbara med flaskor från jungfrulig PET.

Förpackningar har producerat i Sidels Evoblow, utan att materialet har påverkat färg, egenskaper, funktion eller produktionshastighet.
– Vi såg ingen mätbar skillnad i processförhållanden eller formblåsningskapacitet när vi använde det 100 % återvunna vita PET-materialet designat med Sukanos masterbatch, säger Naima Boutroy, Global Packaging Expert på Sidel.

– Några justeringar av processen kan behövas för att optimera det totala resultatet, men vår gemensamma prestation bevisar att konceptet fungerar och gör det möjligt för oss att höja ribban för en flaska med fantastiska mekaniska och fysiska egenskaper.

Källa: packnet.se

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.125