23948sdkhjf

Klimatsmart plastburk kan minska matsvinnet

En multifunktionell plastburk som både ger en perfekt förvaring av matrester i kylskåp och som fördelar mikrovågor jämnare vid uppvärmning av maten. Det speciella med burken är att den har ett inbäddat metallgaller som avskärmar mikrovågor. Därmed blir uppvärmningen jämnare i hela förpackningen, vilken har utvecklats som en del av ett demonstrationsprojekt för danska Miljöstyrelsen. 

I samband med projektet genomförde Teknologisk Institut även en undersökning som undersökning som visade att 14 procent av matavfallet från danska hushåll är tillagad mat som inte äts upp. I de flesta danska hushåll används ofta mikrovågsugnen till att värma upp matrester, men enligt undersökningen är det många som tycker att maten blir mindre aptitlig av att värmas upp igen och därför kastas den. 

Vid utvärderingen av den multifunktionella förvaringsburken angav över hälften av de tillfrågade att maten hade en bättre kvalitet efter uppvärmningen i mikrovågsugn. Demonstrationsprojektet har rapporterats till danska Miljöstyrelsen och är nu avslutat. 

Plastburken har tagits fram i ett samarbete mellan Teknologisk Institut, Imerco och RPC Superfos. 

Källa: packmarknaden.se

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094