23948sdkhjf

K 2019: Resultat av fruktbara samarbeten

Clariant presenterar en rad nyheter, vilka vuxit fram genom samarbeten med andra partersTillverkaren har sedan tidigare sin egen hållbarhetsmärkning Ecotain. Nu skapar de partnerskap kring varumärket för att ta fram nya lösningar för olika miljörelaterade utmaningar inom bland annat återvinning.   

Ett samarbete som redan gett resultat är ett med Neste. Några nya produkter från detta samarbete presenteras på mässan, vilka handlar om att använda restprodukter i form av fett och olja från livsmedelsindustrin för att producera nya kemikalier.   

Ett annat samarbete där resultat kommer att presenteras är tillsammans med forskningsinstitutet Fraunhofer och är en flamskyddad polyamid vilken kan behålla flamskyddet även efter återvinning.  

Clariant presenterar även en ny teknik som ger möjligheten att kapsla in mindre molekyler i plast utan att dessa molekyler förstörs under den normala tillverkningsprocessen. Molekylerna kan sedan sakta avges från plasten till omgivningen. Tanken är att använda tekniken för att till exempel avge molekyler som avspeglar den doft som produkten i förpackningen har. Tekniken ska var enkel att tillämpa i tillverkningssteget och kunna råda hjälp på problemet att återvunnen plast kan ha en otrevlig lukt.  

En annan utmaning är att det kan bli färgvariationer i de förpackningar som produceras av återvunnen PET. I samarbete med företag som har teknik för färgigenkänning har man tillsammans tagit fram en teknik som läser av eventuella färgvariationer i materialet under processandet och justerar processen för att kompensera för detta direkt vid tillverkningen. 

En ny aktiv syrebarriär för förpackningar är en annan nyhet, vilken just nu testas i skarpt läge. Hittills har bolaget gjort labbtester vilket gett goda resultat där syrebarriären haft en längre livslängd än dagens befintliga barriärer. 

Sortering av svart plast är ett problem vid dagens användning av infrarött ljus för automatisk sortering. För att lösa detta problem har Clariant tagit fram tre svarta kulörer som ska kunna fungera vid denna sortering, bland annat Graphtol black. Kulörerna fungerar bland anat tillsammans med PET, polyamid och polyolefiner.

Hall 8a, Monter J11 

Artikeln är en del av vårt tema om K 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109