23948sdkhjf

Vi pratar hållbarhet med Reinfeldt

I anslutning till konferensen A Sustainable Tomorrow fick Plastforums systertidning Recycling, möjligheten att byta några ord med tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt.

Hur ser du på dina möjligheter att påverka nu jämfört med när du var aktiv i politiken?

- Det var ett skifte i livet från en lång politisk karriär till att bli företagare, konsult och skriva böcker. Jag ser det som att jag fortsätter göra någon slags samhällsgärning, men numera från andra utgångspunkter. Jag jobbar mycket internationellt kring den geopolitiska utvecklingen som idag är väldigt svår i världen. I de rollerna har jag avstått från att reflektera över svensk inrikespolitik, säger Reinfeldt och fortsätter:

- Jag delar uppfattningen att insikterna om allt det som den här konferensen handlar om och som bygger hela FN-systemet med hållbarhetsmål i grund och botten handlar om cirkulär ekonomi. Vi pratar väldigt mycket om klimatet, men det handlar i mångt och mycket om cirkulär ekonomi och att förstå hur en sådan kan fungera.

Hans känsla är att det som verkligen skett de senaste åren är ett brett uppvaknande och en kunskapstillväxt, och då också en förflyttning inom många företag.

- Det finns idag en uppsjö av företag som går in och svarar på behov i vad cirkulär ekonomi ska kunna vara och vill vara en del av det. Det är centralt för att förstå hela utgångspunkten för hållbarhet att vi blir mer varsamma med ändliga naturresurser och att vi återanvänder och återvinner många av de produkter som annars riskerar att bidra till en mer ohållbar utveckling, konstaterar Fredrik Reinfeldt.

Vad är din roll på konferensen?

- Väldigt många har ju olika vittnesbörd om vad de vill göra, antingen som individer, som organisationer eller som företag. Väldigt ofta är det med Sverige som bas. Det har jag all respekt för, men min roll här är lite att vända på detta och visa på ”var är världen med de globala ansträngningarna vad gäller klimatpolitik?” Jag vill påpeka att denna globala utmaning är just global och att den bygger på globala utsläpp. Trots allt vi önskar och den utveckling vi ser i Sverige och Europa med minskade utsläpp, så växer fortfarande de globala utsläppen. Vi talar i termer om att halvera dessa till 2030 för att vara neutrala 2050. Nästa år är det 2020 och vi är fortfarande i en uppväxling. Vi talar till xempel fortfarande om ett Kina som diskuterar vilket år de ska sluta att öka sina utsläpp, säger Reinfeldt och fortsätter:

- Det jag sa i mitt anförande var att jag respekterar och förstår individ-, min startup- mitt företag- , vad kan vi göra i Sverige-diskussionen, men glöm inte den politiska dimensionen av att sätta tryck på länder. Använd de globala, multilaterala verktyg som finns för att verkligen få till en global omställning. Där har vi en hel del kvar att göra.

Vilken roll kan svensk företagsamhet spela på det området?

- Ett av målen är ju hållbara städer och Sverige har både egna erfarenheter och ett stort kunnande kring allt vad en modern, hållbar stad innebär. Är det nånting världen ska hantera framöver så är det urbanisering. Det handlar om den största urbaniseringen i mänsklighetens historia som nu ligger framför oss och där väldigt många av de urbaniserade städerna kommer att ligga i Afrika. Vattenförsörjning, avfallshantering, kollektivtrafik. Hur bygger man dessa hållbara, moderna städer? Jag är övertygad om att Sverige har stora möjligheter att vara en del av detta om vi kan kommersialisera innovationer, göra bekant, komma in, dessutom på ett sätt som inte är korrupt för det är inte vår tradition, fortsätter Reinfeldt.

- Dock, detta förutsätter en öppenhet med världshandel, att man får möjligheten att vara med och utveckla i Afrika, Indien, Kina. Det står lite och väger just nu. Vi har en världsdiskussion om huruvida man ska tajta till, ha mer av protektionism etc. Handelskriget mellan Kina och USA är ett tydligt exempel. Jag vill att  världen ska förbli öppen, men följer detta väldigt noga. Det är inte alldeles säkert var dessa förhandlingar kommer att landa och det är trots allt i den miljön som de här svenska företagen ska ta sig fram, avslutar Fredrik Reinfeldt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078