23948sdkhjf

Elbrist hotar tillväxtmöjligheterna i Ystad

Kompounderingsföretaget Polykemi är oroat över kapacitetsbristen i det sydsvenska elnätet. Om inget konkret görs redan nu så kommer detta att få konsekvenser för företaget och dess tillväxtplaner i Ystad.  

Polykemi planerar just nu för nya investeringar runt 10 till 15 miljoner kronor för Polykemis såväl som Rondos verksamheter i Ystad. Investeringar som skulle kunna generera en ökad omsättning på mellan 80 till 100 miljoner kronor, men risken är stor för att dessa planer måste läggas på is och att investeringarna istället måste genomföras utomlands. Elleverantören Ystad Energi AB måste leverera en fullgod lösning på problemet med elförsörjningen, och det snart eftersom denna fråga är avgörande för Polykemis utveckling både på kort och lång sikt. 

-Vi har möte med Ystad Energi på tisdag (24 september) först därefter kan jag uttala mig om hur en lösning skulle kunna se ut, säger Ola Hugoson, vd för Polykemi AB, till Plastforum. 

Redan nu kan Ola Hugoson dock ge konkreta exempel på vad kapacitetsbristen i det sydsvenska elnätet skulle få för konsekvenser för bolagets verksamhet, om inget konkret görs redan nu. 

-Om vi inte kan få tillgång till mer el kommer de investeringar i ny produktionsutrustning som vi tittar på för återvinning av plast från garn och rep sannolikt lokaliseras någonstans i Centraleuropa. Likaså kommer vi att få avstå ifrån andra tänkta investeringar. Det hela kommer att likna en kräftgång för verksamheten i Ystad och det har vi varken planerat eller varit vana vid, säger Hugoson till Ystads Allehanda. 

Investeringarna avser förutom återvinningsutrustning även nya produktionslinjer. 

-Får vi inte till en lösning här, så måste vi öka takten i etablerandet utomlands, säger Ola Hugoson till Plastforum. 

Företagets studerar sedan en längre tid expansionsmöjligheter för koncernen i Centraleuropa, sydvästra Kina och i mellersta USA. Inget formellt beslut är ännu taget men att växa med sina kunder har alltid varit en naturlig del för Polykemi.   

-Ystad är och förblir vår hemort och huvudsäte men när det av olika skäl inte är möjligt eller svårt att fortsätta växa i Ystad då måste vi göra detta på andra ställen, säger Ola Hugoson till YA.  

Källa: Ystad Allehanda, Plastforum

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096