23948sdkhjf

K 2019: Energisnål tork

Maguire byter namn på sina VBD-vakuumtorkar till Ultra. Detta för att lyfta fram torkarnas extremt låga energiförbrukning. Enligt tillverkaren så speglar det nya namnet på ett bättre sätt den nya torken, vilken endast använder en tiondel av den energi som krävs för att torka råvaran med en konventionell tork, vilket i sin tur spar tiotusentals kronor i energikostnader årligen. 

Ultra-torkarna, baserar sig på samma teknologi som de VBD-torkar som Maguire introducerade 2013. Men efter sex år på marknaden har tillverkarens kunder noterat att de energibesparingar som uppnåtts är än större än vad som ursprungligen hävdades, säger Frank Kavanagh, vice vd för företaget.  

-Energin som behövs för att värma upp polymer till den erforderliga temperaturen är ungefär densamma för vakuum- och konventionella torkar, men nu vet vi att vår “Ultra Low Energy Dryer”  använder mycket mindre energi i nästa steg, när den uppvärmda råvaran faktiskt torkas, säger han. 

Maguires vakuumtorkar förbrukar i genomsnitt 19 watt per kilo råvara att jämföras med upp en konventionell tork vilken använder emot 60 watt per kilo material, enligt Kavanagh. Varje system använder samma mängd energi för att få materialet upp till temperaturen från omgivningstemperatur - cirka 15 watt. Detta är den energi som används för att värma.

Emellertid är energin som används för att sedan torka råvaran dramatiskt annorlunda. En konventionell tork använder då ytterligare 45 watt för att torka materialet så att det kan bearbetas, medan Maguires Ultra endast använder 4 watt, vilket är 10 gånger skillnad i energiförbrukning. 

Hall 10, Monter A26 

Artikeln är en del av vårt tema om K 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11