23948sdkhjf

Nytt biobaserat kompound gör entré

Tillsammans med Neste, planerar LyonellBasell att sätta nya biobaserade polymerer på marknaden under 2019.

Intresset för biobaserad plast ökar för varje år, men utbudet av biobaserade alternativ till de plaster som konsumenten möter i sitt dagliga liv är fortfarande begränsat. 

LyondellBasell, en av de stora globala aktörerna gällande plast, kemikalier och raffinering, tillkännagav nyligen att det i samarbete med det finska energiföretaget Neste bedriver parallell produktion av biobaserad polypropen och biobaserad LDPE i kommersiell skala. 

I samarbetet erbjuder Neste sin erfarenhet och kompetens gällande förnybara kolväten härrörande från hållbara biobaserade råvaror. LyondellBasell bidrar med sin tekniska kapacitet inom storskalig kemiproduktion.

Ett första produktionsförfarande har redan resulterat i produktion av flera tusen ton godkänd bioplastråvara för användning i livsmedelsförpackningar. Polymeren marknadsförs under varumärket Circulen och har under året lagts till i LyondellBasells produktlinje för cirkulär ekonomi.

En oberoende tredje part har testat polymerprodukterna med hjälp av kolspårare och bekräftat att materialet har över 30 procent förnybart innehåll. 

Källa: LyondellBasell

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.797