23948sdkhjf

EPS ska återvinnas, inte förbjudas

Med anledning av att Coop nyligen beslutat att inte längre tillåta leveranser av fisk i frigolitlådor, ser EPS Föreningen i Sverige ett behov av att lyfta fram EPS ur en annan synvinkel. 

-Vi är helt eniga med Coop om att EPS på avvägar som hamnar i naturen är skadligt och något som aktivt behöver motverkas. Men att sluta använda EPS, som har flera miljömässiga fördelar, är inte en hållbar lösning utan riskerar istället att öka matsvinnet som konsekvens.

Tack vare den stora mängden stillastående luft isolerar EPS effektivt mot både kyla och värme vilket är en förutsättning för att undvika svinn vid kyltransporter av livsmedel, inte minst fisk. EPS består nämligen av 98 procent luft, vilket gör det till ett unikt material och speciellt lämpat för exempelvis känsliga mattransporter. Den låga vikten möjliggör dessutom minimal energiförbrukning under transporter, och EPS-materialets stötdämpande egenskaper ser till så att livsmedlet som transporteras inte kommer till skada.

Det är såklart en utmanande balansgång när plastförpackningens matsvinnsreducerande egenskaper ställs mot problemen som plast i naturen orsakar, men EPS Föreningen anser att det är av största vikt att hitta en lösning som tar hänsyn till båda hållbarhetsaspekterna. Dessutom står EPS för mindre än 1procent av alla plastartiklar i naturen enligt den senaste COWI-rapporten. Idag återvinns nästan all EPS i Sverige antigen till nytt material eller till energi men vi är inte nöjda förren 100 procent återvinns.

Överallt i världen är EPS eftertraktat för återbruk och återvinning med ett ständigt stigande pris på EPS-produkter. Ökad återvinning är därför både en miljömässigt och ekonomiskt hållbar lösning. EPS är nämligen miljövänligt på det sätt att det är fullt ut återvinningsbart om och om igen. Att välja plastfolierad wellpapp i stället för EPS är dessutom ett sämre val. Sådan wellpapp kräver stora mängder energi och vatten för att återvinnas samt är en stor bidragande faktor till mikroplaster i naturen i och med att processvattnet innehåller mikroplaster som inte kan filteras.

En annan aspekt är att många fiskleverantörerna skickar sina produkter i EPS-emballage, vilket då skulle innebära att dessa packas om i wellpapp för leverans. Dessutom krävs mycket mer is vid livsmedelstransporter vilket ger ett tyngre emballage som resulterar i högre utsläpp av avgaser. EPS Föreningen vill se ökad återvinning för EPS i Sverige tillsammans med tydligare mål och ett större ansvarstagande från svenska aktörer.

I Danmark har ett retursystem redan etablerats mellan dagligvaruhandeln och plastindustrin, så varför skulle inte ett liknande system kunna etableeras i Sverige? Genom ökad samverkan mellan politiken, producenter och handel kan vi tillsammans utveckla det svenska återvinningssystemet och se till att EPS-produkterna tas hand om på bästa sätt för oss, livsmedlet och miljön.

Jonas Siljeskär ordförande EPS Föreningen i Sverige i samarbete med Nordiska EPS föreningarna.

Under vinjetten Debatt presenterar Plastforum åsikter och ståndpunkter som respektive undertecknad skribent står för. Välkommen med Ditt bidrag!

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel (2)
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Protec breddar med ny huvudman
Specialutformad blandare
Piovan tar över tillgångar från kursad konkurrent
Thulins konkurs: Nu auktioneras konkursboet ut
Nolato Polymer får ny vd
Katastrofbostäder av 100 % plastrecyklat
Andra Nordiska Medier
Process Nordic
Recycling
Packnet

Sänd till en kollega

0.109