23948sdkhjf

Priserna på rPET skjuter i höjden

Insamlingen släpar efter

Återvinningsindustrin hänger inte med i svängarna när efterfrågan på rPET (återvunnen PET) kraftigt ökar som ett resultat av både konsumenttryck och lagstiftning inom EU. Det slås fast i en färsk rapport från ICIS.

ICIS konstaterar i rapporten att PET-förpackningsproducenterna i Europa inte kommer att klara målet om ökad återvinning som stipuleras i EU-direktivet Single-Use Plastics, om inte återvinningsnivåerna av använda PET-förpackningar kraftigt ökar.

Under 2018 ökade insamlingen av PET inom EU med endast 2,4 procent jämfört med 2017 och nådde totalt 2,1 miljoner ton. Om återvinningsnivåerna som EU vill se ska bli verklighet 2025 och 2029 måste insamlingen av använda PET-förpackningar öka med i genomsnitt 7 procent per år.

Efterfrågan på rPET började stiga i början av 2018 som ett resultat av både konsumenttryck och EU:s planerade Single-Use Plastis-direktiv. Den ökade efterfrågan har sedan dess accelererat men inte mötts av ökade återvinningsvolymer i samma takt.

2018 steg priset på återvunnen PET med 20 procent. Under det innevarande året har priset på rPET nått nya höjder. Särskilt när det kommer till livsmedelsgodkänd råvara för dryck- och matförpackningar.

– Som ett resultat av direktivet ökade priserna på rPET av livsmedelskvalitet med 13 procent under 2018, vilket allmänt accepterades eftersom dessa priser bara låg 7 procent högre i genomsnitt än priset för jungfrulig PET. Detta har förändrats avsevärt under 2019 med priser på över 30 procent i genomsnitt och pristoppar på nära 50 procent hittills i år, säger rapportens författare Helen McGeough, Senior Analytiker på ICIS.

Framöver beräknas insamlingsvolymerna växa med mindre än 4 procent per år under perioden 2019-2020.

– Om denna tillväxttakt blir densamma på längre sikt kommer inte SUP-direktivets återvinningsmål att uppnås, slår hon fast.

De sju högsta insamlingsnivåerna under 2018 återfanns i länder med ett deponeringssystem (DRS) på plats för insamling av PET-flaskor. Studien menar därför att pantsystem på PET-flaskor är bättre som ett incitament för ökad insamling än marknadspriserna för återvunnet material.

– Reglering ses som det mest effektiva sättet att driva investeringar i återvinning - men att enas om vem som ska betala inom leveranskedjan är ett argument som kommer att pågå under en tid, säger McGeough.

Fotnot: ICIS är världens största leverantör av marknadsinformation inom petrokemisk industri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079