23948sdkhjf

Ikem:s svar på regeringens förslag

Ikem - Innovations- och kemiindustrierna - har via SvD Brännpunkt gått ut och svarat på regeringsförslaget om punktskatt på plastbärkassar.

– En punktskatt på plastbärkassar motverkar miljömålen, bland annat genom att den slår mot återvinningen av plast och minskar plastproducenternas möjligheter till forskning, utveckling och omställning till återvunnen och biobaserad plast, säger Magnus Huss, Förbundsdirektör och vice vd för Ikem.

Branschorganisationen menar att en punktskatt motverkar miljömålen, bland annat genom att den slår mot återvinningen av plast och minskar plastproducenternas möjligheter till forskning, utveckling och omställning till återvunnen och biobaserad plast. Punktskatten gynnar istället importen av fossilbaserade plastbärkassar och hotar också arbetstillfällen inom svensk industri.

Ikem föreslår istället en miljöavgift på plastbärkassar. Avgiften ska via en miljöfond gå helt till miljöanpassningsåtgärder, till skillnad mot punktskatten som avses finansiera sänkt skatt på arbete.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078