23948sdkhjf

Opiflex i samarbetsavtal med italienska Effedi

Västeråsföretaget Opiflex utvecklar, tillverkar och levererar ett flexibelt och flyttbart robotkoncept som gör det enkelt att dela en robotcell med flera maskiner.

Företaget har en patenterad säkerhetslösning som gör att användaren slipper staket och ändå följer alla säkerhetsdirektiv även för stora robotar med hög last och hög hastighet.

– Vi löst utmaningen att slippa staket, till skillnad från kollaborativa robotar som oftast behöver staket för att klara CE märkning, säger Opiflex vd och grundare Johan Frisk till Plastforums systerportal Metal Supply.

– Det är extremt mycket att göra just nu och vi har väldigt många förfrågningar från båda Europa och USA, säger Johan Frisk.

Nu expanderar Opiflex vidare i Italien genom ett samarbete med Effedi Automation. Ett avtal mellan de båda företagen skrevs under i dagarna.

Det innebär att företagen gemensamt tar in sina flexibla robotar för den tredje robotrevolutionen till den italienska marknaden.


Opiflex har också utvecklat en lösning för enkel robotprogrammering.

– Sedan i julas har det generellt varit enormt mycket förfrågningar. Det handlar om stora globala företag verksamma i branscher som fordon, livsmedel, hemelektronik, vitvaror och konsumentvaror. Vi nyper oss i armen varje vecka. Alla säger ungefär samma sak, de vill ej låsa fast sig utan behöver den flexibilitet som de snabbare förändringarna kräver, säger Johan Frisk.

En stor biltillverkare säger: ”Vi behöver ha flexibilitet för framtiden. Varför ha en fast robot med staket, när man kan ha en flexibel och flyttbar robot utan staket”

– De nya megatrenderna med hög mix och låga volymer driver den nya tredje robot-revolutionen “Flexibla robotar”. Flexibla robotar stöder både små och medelstora företag, Tier1 och OEM:s för ökad flexibilitet och produktivitet för både små serier och hög volymproduktion med ökat behov av flexibilitet. Opiflex lösning är ungefär 10 gånger snabbare att installera och 20 gånger snabbare att programmera än traditionella robot-lösningar, säger Johan Frisk.

Källa: metal-supply.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062