23948sdkhjf

Medvind ett bra tag till

Svenska underleverantörer tror på fortsatt god konjunktur.

När Svensk Industriförening, Sinf, genomförde sin underleverantörsbarometer för ett halvår sedan, spådde svenska underleverantörer att en lågkonjunktur skulle ta fart inom kort. När Sinf nyligen genomförde årets första undersökning visar svaren att företagen ser lågkonjunkturen komma först längre fram.  

Antalet företag som tror att högkonjunkturen håller i sig ett tag till fortsätter att öka. Den allmänna uppfattningen bland underleverantörerna är att vi är på väg ut ur högkonjunkturen, men när det ska ske är man fortsatt osäker på. Orderingångarna visar på en förlängning av högkonjunkturen och vändningen skjuts på framtiden minst ett halvår, jämfört med tidigare barometer.  

-Det vi kan se är att omsättnings- och orderingångsförändringen fortsatt ligger högt. Samma sak gäller dessvärre med problemet med tillgången på utbildad arbetskraft, där den enskilt största utmaningen är att få unga att vilja arbeta inom industrin, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd Svensk Industriförening Sinf. 

Sinfs underleverantörsbarometer görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer. Barometern för det första kvartalet 2019 med prognoser om det andra kvartalet 2019 visar bland annat att 65 procent av företagen tror att högkonjunkturen viker först efter 12 månader. I föregående kvartal var andelen 54 procent. 

6 procent av företagen spår att högkonjunkturen viker inom 6 månader. Detta att jämföra med 11 procent förra kvartalet och 14 procent motsvarande kvartal 2018. 

I barometern mäter Sinf stämningen bland sina medlemsföretag, från mindre och medelstora, till storföretag.  

Källa: Svensk Industriförening, Sinf

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094