23948sdkhjf

Oenighet kring Borealis

Just nu pågår ett antal ärenden hos Mark- och miljödomstolen rörande Borealis anläggning i Stenungsund och fokus är bullernivåer. Det är ett antal prövoutredningar som nu diskuteras.

Länsstyrelsen vill att bolaget vidtar bullerdämpande åtgärder på den 122 meter höga facklan vid bolagets kracker genom att installera en "low noise-topp" på facklan. Detta vill bolaget inte då de menar att det skulle kunna ge säkerhetsproblem. Bolaget menar istället att de genomfört en rad bullerdämpande åtgärder de senaste åren.

Det förs också diskussion mellan bolaget och Länsstyrelsen kring hur mycket fackling som får ske. Bolaget menar att en stor del av de senaste årens fackling beror på elbortfall vilket bolaget inte råder över, men att man har vidtagit de åtgärder som är möjliga. Mark- och miljödomstolen ska avgöra om bolaget nu ska få slutliga villkor.

I ett annat ärende som nyligen diskuterades i mark och miljödomstolen  får Borealis krav på att utreda hur bullernivåerna från polyetenfabriken i stort kan komma ned till 45 decibel nattetid. Utredningen ska vara klar 2021. Bolaget menade att de redan gjort allt som går att göra för att få ned bullernivåerna. Det rapporterar lokaltidningen Stenungsund.

Bolaget fick även slutliga villkor för utsläpp av avloppsvatten och kolväteutsläppen till luft där utsläppen får uppgå till max 500 ton per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079