23948sdkhjf

Grön biokomposit i svensk nylanserad kista

OrganoClick AB har tillsammans Fredrik Rydéns AB, leverantör mot begravningsbranschen i Skandinavien, tagit fram en svensk kista av biomkomposit baserad på svenska träfibrer och biopolymerer från livsmedelsindustrin. Kistan lanserades i mitten av maj. 

Mårten Hellberg, vd för OrganoClick, säger till Plastforum att biokompositen  uteslutande består av biobaserade råvaror.   

-Cellulosafibern använder vi som bas och matrisen består av biopolymerer från livsmedelsindustrin. Biopolymererna användes som bindemedel för att binda samman cellulosafibrerna med varandra.   

Processen som används för att tillverka produkterna, är en vidareutvecklad 3D-gjutningsteknik där företaget under högt tryck pressar samman en våt massa av cellulosafibrer och biopolymerer i ett formverktyg.  

-Fibermodifieringstekniken i sig är inte unik. Det unika är vår maskin och dess storlek. Ingen annan i världen kan gjuta så här stora komponenter, säger Mårten Hellberg. 

Kistan, Saga, vilken OrganoClick nyligen lanserade tillsammans med Fredrik Rydéns AB är tillverkad med den här tekniken, vid OrganoClicks anläggning i Täby. Här har företaget även sin forskning och utveckling.  

- Kistan på 2,5 meter är det största objekt som hittills tillverkats med tekniken. Den tillverkas i endast två delar (lock och botten) och monteras sedan samman till en kista, säger Hellberg. 

 biokompositen är väldigt stark har man lyckats minska mängden råmaterialet med 50 procent, vilket minskar vikten från 40 till 20 kilo jämfört med en traditionell kista. 

 Inom kort kommer OrganoClick att börja serieproducera begravningskistan vid fabriken i Täby i en produktionslinje med kapacitet att tillverka 50.000 kistor årligen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069