23948sdkhjf

Från fossilt till biobaserat med HMF

Forskare vid Great Lakes Bioenergy Research Center och universitetet i Wisconsin-Madison har utvecklat ett effektivt och ekonomiskt genomförbart sätt att producera 5-hydroxymethylfurfural (HMF), en kemikalie härledd från växter som kan hjälpa till att lösa övergången från en fossilbaserad ekonomi till en biobaserad ekonomi.  

Metoden sägs vara fullt integrerbar i den fruktosstinna majssirapsindustrin. 

HMF är ett råmaterial vilket används vid produktion av plast, bränslen och kemikalier. Bland annat används det för tillverkning av den växtbaserade versionen av polyetylentereftalat (PET). I produkter som bio-baserade plastflaskor tillverkade av furandikarboxylsyra, används också en kemikalie härledd från HMF. 

Problembilden i dagsläget är den hög produktionskostnaden av HMF. Det finns en efterfrågan på hållbara alternativ. Men frågan är hur kostnadseffektiv processen måste blir för att kunna konkurrera med petroleumsbaserade produkter?

För att finna en lösning på detta arbetar forskarna nu med att försöka hitta en process där de använder sig av för glukos istället för fruktos eftersom glukos är billigare och finns i ett större överflöd. Detta skulle möjliggöra betydligt lägre framställningskostnader för HMF.

Källa: The Science Times

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078