23948sdkhjf

Kemiindustrin ska bli hållbar

Den 15 maj lanseras en svensk plattform för hållbar kemiindustri – SusChem Sweden. Syftet är att öka samverkan mellan industri och forskning kring viktiga frågor och bidra till utvecklingen av hållbara kemikalier, produkter och tekniska lösningar.

Bakom initiativet står IVL Svenska Miljöinstitutet och Innovations- och kemiindustrierna, Ikem.

– Med SusChem Sweden vill vi stärka den svenska kemiindustrins konkurrenskraft genom att öka samarbetet och snabba på utvecklingen av produkter, material, teknik och kemikalier som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Genom initiativet vill vi också få till en bättre samordning av EU:s forskningsmedel, svenska forskningsmedel och industrins egna forskningsresurser, samt göra det lättare att hitta finansiering för gemensam forskning, säger Sara Anderson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

SusChem Sweden blir en svensk del av den europeiska plattformen SusChem som funnits i tio år.

– Tajmingen för SusChem Sverige är helt rätt. Svenska kemiföretag ser alltmer hållbarhet som en möjlighet att hitta nya produkter och tjänster. Den svenska regering satsar på ett substitutionscentrum som ska stimulera utvecklingen av hållbara kemiska produkter och produktionsprocesser, säger Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef på IKEM.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.504