23948sdkhjf

Investerar 30 MSEK i Växjöfabriken

För att kunna göra produktionen så effektiv som möjligt har Emballator Växjöplast, investerar Emballator Växjöplast 30 miljoner kronor i en ombyggnation och automatisering av nuvarande produktionsanläggning.

All interntransport, emballering och pallettering av produkter kommer efter ombyggnaden att ske med hjälp av självkörande robotar (AGV:er) och ett automatiserat packsystem. Det här medför minskad yta mellan maskinerna vilket i sin tur möjliggör ett ökat antal maskiner.

Fabriken är centralt belägen i Växjö och är nu fullbelagd utan plats för fler maskiner med nuvarande metod att hantera produktionsflödet.

-Genom att automatisera fullt ut och därmed få bort manuell hantering och den kringutrustning det innebär kan vi förtäta maskinparken. Med det ökar vi vår möjlighet att växa vilket är det primära syftet med investeringen, säger Adam Airosto, vd för Emballator Växjöplast.

Incitamentet för satsningen kommer ifrån att verksamheten i Växjö idag finns i lokaler som inte ger möjlighet till expandering. Tanken är därför att utnyttja befintlig yta ännu mer effektivt. Genom automatiseringen skapas ett antal nya maskinplatser vilket ökar både produktionskapaciteten, men också produktiviteten och därmed lönsamheten. Samtidigt stärks ytterligare såväl livsmedelssäkerheten som kvaliteten. 

– Ett fullt ut automatiserat flöde är ett sätt för oss att göra saker annorlunda mot hur vi jobbat de senaste decennierna och det ligger helt i linje med vår leanfilosofi. Genom det här blir vi mer produktiva, mer konkurrenskraftiga och mer lönsamma, säger Adam Airosto.

Företaget kommer att investera in ett gemensamt utvecklat system från företaget Front Automation i Jönköping. De AGV-truckar som ska användas kommer från Max AGV. Automationsprojektet har påbörjats under våren 2019 och målet är att ha systemet i drift under första kvartalet 2020. Arbetet innefattar också omfattande interna ombyggnationer av befintliga lokaler för att ge plats åt den nya packcentralen där all emballering av produkterna kommer att ske.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065