23948sdkhjf

Lyckat drag

För ett år sedan införde Axfood pant på sina plastflaskor med juice, av varumärket Garant. Ett miljömässigt lyckat drag då varannan flaska går i retur för vidare materialåtervinning, skriver företaget i ett pressmeddelande. 

-Detta är bara början. Vi har fler nya typer av returförpackningar av plast på gång som vi hoppas att Returpack snart ska godkänna, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.  

De återvunna juiceflaskorna har använts till att göra nya PET-flaskor och har i klimatpåverkan hittills sparat motsvarande drygt 60 000 kilo koldioxid. 

-50 procent återvinning är en mycket stark start och överträffar mer än väl förväntningarna, säger Sara Bergendorff, producent- och importöransvarig på Returpack, som tror att juiceförpackningarna inom ett par år hamnar på samma höga nivå som övriga PET-förpackningar. 

Den snabba ökningen i återvinningen kan förklaras av att saftflaskor av plast banat vägen för fler frivilliga produkter, och att konsumenterna nu börjat vänja sig vid att det faktiskt kan vara pant på fler dryckesprodukter och därmed är mer observanta på pantmärket. 

Källa: Axfood

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.094