23948sdkhjf

E02: Andra generationens biokompositer

Nyköpingsföretaget Trifilon har utvecklat en ny biokompositteknik, med vilken företaget ser stora möjligheter att utveckla nya grönare materialMaterialprover finns på plats i företagets monter. 

Den första generationens biokompositer kännetecknas som materialersättningsmaterial. De tillverkades främst av kostnadsaspekter och innehöll ofta biprodukter från andra produktionsströmmar, med till exempel sågspån, vedflisor eller fibrer, som billigt fyllnadsmaterial. 

Andra generationens biokompositer kännetecknas istället som funktionella biokompositer. Dessa medför någon typ av funktion i kompositen. Till exempel att cellulosakomponenten förstärker och förbättrar den övergripande prestandan hos det sammansatta materialet. 

Andra generationens material kan således användas i många fler tillämpningar, och har därmed en mycket större effekt på hållbarhet. Trifilon har lagt mycket resurser på att analysera hur de olika nyckelelementen i sammansättningen interagerar på en molekylär nivå, och detta har lett utvecklingen av en ny spännande generation biokompositer. 

Artikeln är en del av vårt tema om Plastteknik Nordic.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109