23948sdkhjf

C00: Skonande magnetgaller

En metallförorening i ett plastgranulat kan skada såväl skruvar som foder i en formsprutningsmaskin och extruder. Även de allra minsta metallpartiklarna som passerar riskerar att fastna i verktygens varmkanalsystem med stillestånd och onödiga kostnader som följd.

Mobergs Produktkontroll AB är specialiserade på metallavskiljare och magnetseparatorer för bland annat plast- och gummiindustrin i Skandinavien. Tillsammans med brittiska Eclipse Magnetics lanserar företaget ett koncept magnetseparatorer för plastindustrin.  

-När vi är ute på service och kontrollerar magnetstyrkor har vi konstaterat att de flesta använder gammalmodiga ferritmagneter som bara uppmäter en bråkdel av vad moderna neodymmagneter gör. Följden av detta blir att enbart större metallföremål såsom skruv, brickor, spik etc med säkerhet kan fångas upp. Med svaga magneter är dessutom risken stor att metallföremålen kan lossna igen vid fullt produktflöde, speciellt om inte magneterna rensas tillräckligt frekvent, säger Fredrik Moberg, vd för Mobergs Produktkontroll AB, om magnetseparering. 

Det nya systemet, Easy-Mag, är modulärt uppbyggt och finns som standard för rördimensioner från 80 till 300 mm i såväl runt med Jacob-standard som kvadratiskt genomlopp. Beroende på föroreningsgrad kan ett, två eller flera galler seriekopplas.

När produktionslinjer byggs om är det sedan enkelt att anpassa detta system med fler eller färre galler eller med olika in- och utlopp. Magnetgallerna håller styrkan 9000 Gauss på ytan och för att enkelt kunna rensa dessa extremt starka magneter kommer de som standard i Easy-Clean utförande vilket innebär att man med ett handgrepp drar ut magnetstavarna ur sina rostfria tuber så att alla metallföroreningar faller av.  

Mobergs presenterar det nya konceptet i sin monter. Där kommer man även visa hur induktiva metallseparatorer kan avskilja de icke-magnetiska metallerna, t ex rostfritt, aluminium, mässing, samt berätta om sorteringsmaskiner för plaståtervinning som separerar både efter färger och polymertyper. 

Artikeln är en del av vårt tema om Plastteknik Nordic.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109