23948sdkhjf

Återvinner plast från organiskt avfall

NC Miljö i Danmark är först med att återvinna plast från organiskt avfall.

Genom avancerad sortering och speciell tvätteknik kan den utsorterade plasten pelleteras och återanvändas som råmaterial, istället för att förbrännas som tidigare.

NC Miljö, ett företag som är specialiserade på organiskt avfall, ägs sedan tre år tillbaka av Ragn-Sells i Danmark.

Massimo Forti, vd för Ragn-Sells i Danmark säger att NC Miljö hanterar cirka 80 000 ton organiskt avfall årligen i form av matavfall och organiskt avfall från kommuner, det vill säga från hushållen, från servicesektorn och från matvarubutiker. 

För två år sedan initierades ett samarbete med flera kunder, med syftet att återvinna mer ur det organiska avfallet.

– Vi lovade oss själva och våra kunder att vi inte bara skulle ta till vara på det organiska avfallet, som blir biogas, utan även emballaget och återvinna det. Det som är unikt med vår teknik är att vi kan separera det organiska avfallet från emballaget i behandlingsprocessen och ta ut de olika fraktionerna var för sig så att de kan återvinnas, säger Kenneth Kaasgaard, försäljningschef vid Ragn-Sells i Danmark.

I stort sett är allt organiskt avfall som NC Miljö tar emot är omslutet av någon typ av emballage av plast, papper, glas eller metall, fraktioner som separeras i NC Miljös behandlingsprocess. För material som glas och metall finns redan cirkulära lösningar och de är dessutom lätta att återvinna. De cirka 3000 ton plast däremot, som varje år separeras i processen, har tidigare gått till förbränning.

– När vi började den här resan med våra kunder var vårt mål att kunna ta ut plasten från det organiska avfallet, att tvätta den och återvinna den, vilket aldrig tidigare gjorts. Det visade sig vara en stor utmaning.

Problematiken låg tidigare i att plasten var för kontaminerad för att kunna återanvändas, trots att plast från organisk avfall håller hög kvalitet tack vare att exempelvis mat enbart paketeras med jungfrulig plastråvara.

– Det vi gjort är att ta fram en teknologi för att tvätta plasten i NC Miljös fabriker så att vi får en någorlunda ren plastfraktion som det går att göra nya produkter av, säger Massimo Forti.

För att få den återvunna plasten så ren att den kan bli nya produkter i ett cirkulärt flöde initierades ett samarbete med Dansk Avfallsminimering, som i sin tur utvecklat ytterligare steg i tvättprocessen.

– Plasten delas, tvättas och sorteras i flera olika steg utan behov av extern värme och med minimal vattenförbrukning, för att hålla kostnader och CO2-utsläpp låga. Den här tekniken gör att plasten blir så ren att vi kan använda den igen, säger Kenneth Kaasgaard.

I nästa steg pelleteras plasten så att den kan återanvändas som råmaterial.

– Målet med det här är att återinföra plasten i cirkeln igen.

Sedan några veckor tillbaka tillverkas soppåsar av plast återvunnen ur organiskt avfall, som dagligvarukedjan Netto säljer i sina butiker. Soppåsarna tillverkas i Sverige av Trioplast.

Enligt Kenneth Kaasgaard är samarbetet mellan flera olika företag nyckeln till framgången. Ragn-Sells Danmark och NC Miljö för nu diskussioner med andra företag som är intresserade av att använda den återvunna, pelleterade plasten.

– Det är en stor utmaning, för även om vi kan samla in, sortera, tvätta och återvinna plasten så måste vi få avsättning för den. Därför är det viktigt att få med politiker, samhället och designers och få dem att förstå vikten av att använda återvunnen plast i nya produkter, antingen till 100 procent eller tillsammans med jungfruliga material, säger Kenneth Kaasgaard avslutningsvis.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125