23948sdkhjf

Däckklipp kan ersätta naturgrus

Däckklipp kan ersätta naturgrus för att rena vatten i markbäddar, enligt forskningsinstitutet Rise. 

Naturgrus har stor betydelse för dricksvattenförsörjning, energilagring och natur- och kulturlandskapets fortsatta bevarande. Resursen är dessutom ändlig samtidigt som brytningen tenderar att sänka grundvattennivån. 

Inriktningen, inte bara i Sverige, har därför i flera år varit att hitta alternativa material. Bergkross är ett, men en ambition har också varit att hitta återvunna material som skulle kunna användas – bland dem utrangerade bildäck.

Enligt Svensk Däckåtervinning används däckklipp frekvent som ersättningsmaterial tack vare bland annat en vidhäftningsförmåga som är bättre än för sand och grus, vilket främjar tillväxt och ger bättre rening. 

På uppdrag av Svensk Däckåtervinning har Rise utvärderat en markbädd, uppbyggd av gummiklipp, avsedd för rening av spillvatten från hushåll med enskilda avlopp. Slutsatsen är att återvunna däckklipp kan fungera lika bra som naturgrus vid vattenrening i markbäddar. 

Provtagning och utvärdering har skett i fält under perioden april 2016 till december 2017 hos Oikoslab, vars recirkulationssystem renar avloppsvatten i en infiltrationsbädd med gummiklipp från återvunna däck. I utvärderingen har även Ecoloop medverkat. 

–Många ser risker med materialet eftersom de tror att däck innehåller gifter. Men det är många år sedan EU förbjöd de farliga HA-oljor som tidigare användes i däcktillverkningen. De metaller som eventuellt skulle kunna lakas ur gummit har vi processer för att förhindra. Det gäller främst zink och järn som dessutom redan finns i grundvattnet, säger Andreas Pettersson. 

De tillåtna uttagen av naturgrus är sedan flera år kraftigt begränsade och behovet av alternativa material är stort. Svensk Däckåtervinning konstaterar bland annat att 350 000 till 450 000 utdömda enskilda avlopp i Sverige behöver nya lösningar – där däckklipp mycket väl kan vara en. 

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11