23948sdkhjf

Hannovermässan - fredag

Vi är på plats

Idag avslutas den stora industrimässan Hannover Messe. Med mer än 6000 utställare fanns det möjlighet att se det mesta inom framtidens industri för de cirka 215 000 besökare som i år var på mässan. Allt från robotar och AI till 5G och hur människor samverkar med maskiner. Här kommer ett litet axplock av vad vi tyckte var intressant idag. 

5G har haft en egen avdelning på mässan. Detta är tekniken som ska ersätta 4G/LTE.

– Det här händer idag. Det handlar Inte enbart om en utveckling av 2, 3 eller 4 G utan är en helt ny teknik, förklarade Thorsten Robrecht från Nokia vid en presskonferens.

Fördelarna med 5G uppges vara många:

  • Data som samlas in kan användas för att skapa en digital tvilling i realtid.
  • Du kan koppla upp mycket utrustning utan behöva dra kabel. 
  • De snabba nätverken öppnar också upp för att använda AR eller VR ute i fabriken.
  • Större möjlighet fjärrstyra maskiner
  • Bättre täckning som ger stabilitet i nätverken.
  • Olika signaler kan prioriteras i förhållande till varandra. 

Samverkan var ett viktigt ord på hela mässan. Det var det huvudtemat för den svenska paviljongen och där presenterade Ericsson och ABB ett nytt samarbete. Där var också LKAB, SSAB och Vattenfall för att presentera hur långt den gemensamma satsningen på Hybrit där vätgas ska användas i järnproduktionen.

Den som gick in i Microsofts monter hittade en rad företagsnamn som de samverkar med. Universal Robots låter andra företag utveckla applikationer och verktyg som kan kopplas till deras robotar, ett liknande tänk finns från Siemens med sitt Mindsphere som är ett öppet, molnbaserat operativsystem för Internet of Things där tredjepartsleverantörer bjuds in för att utveckla applikationer. 

Ovanstående är bara några fåtal exempel på detta med samverkan. 

Yaskawa hade med sig flera nyheter bland annat frekvensomriktaren GA500, som hade världspremiär på mässan, den konfigureras genom att man besvarar några enkla frågor i fem minuter. Dessutom är den lämplig för alla motortyper, inklusive permanentmagnetmotorer. De visade också många olika robotlösningar, bland annat fick besökaren se prototyp av en större samarbetsrobot, en Motoman-HC20.

Slutligen lanserade de även en ny växelfri turbomotor för effektområden från 100 till 600 kW. Till skillnad från jämförbara motorer uppnår den de höga hastigheterna som krävs från 6000 till 20 000 varv per sekund, utan ytterligare växlar.

Mayr presenterade nya, intelligenta ROBA-broms-kontrollmoduler, som kan övervaka och leverera säkerhetsbromsar utan att använda sensorer. Med hjälp av dessa konstruktioner öppnas nya möjligheter till bromsövervakning - särskilt även för tillämpningar inom robotik och automation.

Framtidens Hannovermässa. Den som går runt på mässan i år ser att nu utnyttjas alla hallar och nästan all yta till utställare. Man kan alltså inte växa så mycket mer men mässan vill ändå utvecklas. Därför kommer mässan, med start 2020 fokusera ännu mer på den omvandling som industrin nu genomgår. 

– Hannover Messe har ett oöverträffat rykte globalt som vi vill stärka ytterligare. Under temat "Industrial Transformation" kommer våra utställare visa framtidens tillverkning i en ålder av Industri 4.0, artificiell intelligens och 5G och belysa fördelarna med högt automatiserat materialflöde, säger Jochen Köckler, styrelseordförande i Deutsche Messe. 

Mässan kommer 2020 har följande fokusområden: 

  • Future lab med framtida tekniker och företag
  • Automation, Motion & Drives
  • Digital Ecosystems med övergripande saker som styrsystem och itsäkerhet
  • Energy Solutions
  • Logistics som är helt nytt för mässan. 
  • Engineered Parts
  • Compressed Air & Vacuum Technology

Mässan hålls den 20-24 april 2020 och partnerland är Indonesien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109