23948sdkhjf

Världens mest lönsamma bolag

Statliga oljebolaget Saudi Aramco har bekräftats som världens mest lönsamma företag. De producerar runt 10 procent av det globala utbudet av råvaran. Den extrema lönsamheten har framkommit av deras bolagsprospekt för investerarrundan inför emissionen av obligationer värda 10 miljarder dollar för köpet av petrokemibolaget Sabic. Det rapporterar Financial Times och VA.

 Bolagets rörelseresultat (ebitda) för 2018 var 224 miljarder dollar. Samtidigt visar dock prospektet att statens beroende av och inflytande i Aramco gör att bolaget genererar mindre per oljefat (26 dollar) än privata konkurrenter som brittisk-nederländska Shell (38 dollar) och franska Total (31 dollar).

Kreditvärderingsbolagen Fitch och Moody's har gett det statliga oljebolaget rankingen A+ respektive A1. Det är i linje med den ranking som saudiska staten har i helhet, skriver tidningen.

 Bolaget hade tidigare en planerad börsnotering, men det skrotades under 2018 och för att fylla på i landets kassa med avsikten att börja diversifiera landet bort från oljeberoendet genomförs nu i stället köpet av statliga petrokemibolaget Sabic.

Delvis via den obligation som nu ska genomföras kommer Sabic köpas upp och likviden, totalt knappt 70 miljarder dollar, tillfaller den statliga investeringsfond som styrs av kronprins Mohammed bin Salman, landets administrative ledare.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079