23948sdkhjf

Danska experter tog emot pris på JEC World

Centexbel och dess projektpartners Tekniska Universitet i Danmark, med flera partners tog hem kompositpriset JEC Innovation Sustainablility Award på JEC World mars.

Utmärkelsen fick teamet för projektet Bio4Self, där det utvecklat en självförstärkande PLA-fiberbaserad komposit (PLA SRPK).  

Kompositen utgörs av PLA samt en termoplastisk biopolyester från förnybara resurser, som jordbruksavfall (inte livsmedelsgrödor eller sockerrör). 

Dess styvhet ligger på 4 GPa, vilket innebär att materialet kan användas för mer tekniska och krävande applikationer, som bilar och vitvaror. Enligt ett pressmeddelande så är andra möjliga områden, sport, transport och personliga hjälpmedel. 

I projektet har teamet använt sig av två olika PLA-polymerer för att producera den självförstärkta polymerkompositen: en lågtemperatur-smältande PLA-polymer till matris och en PLA-polymer med hög styvhet och hög smältpunkt som förstärkande fibrer. 

De två PLA-kvaliteter som valts av Bio4Self har en smältemperaturskillnad på cirka 20 °C, vilket ger ett tillräckligt temperaturbehandlingsfönster. 

Bio4Self-projektet har övervunnit flera utmaningar: att hydrolysmodifiera PLA-polymeren, spinna förstärkande fibrer med hög hållfasthet samt att utveckla produktionsprocessen (konsolidering och varmformning) för SRPK material. Nu kvarstår det att industriellt skala upp produktion.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11