23948sdkhjf

Exportvolymerna sviktar

En konjunkturenkät som besvarats av företag, medlemmar i branschorganisationen  IKEM, pekar på att plast-, gummi- och kemiindustrin,  branschorganisationens mest konjunkturkänsliga delbranscher, under Q4 2018 uppvisade svagt vikande exportvolymer. Nedgången indikerades redan under Q3 2018, med en lägre volymökning än tidigare

Svensk olje- och raffinaderiverksamhet går dock fortfarande starkt, skriver organisationen i ett pressmeddelande. 

Av de varor, från den femtedel av svensk industri som branschorganisationen representerar, det vill säga petroleum-, kemi-, läkemedel- samt plast- och gummiindustrin, går cirka 85 procent på export.  

I sin konjunkturenkät noterar Ikem stora skillnader i förberedelserna mellan stora och små företag, inför olika Brexitutfall.   

De stora företagen är mer förberedda än de mindre, som i många fall uppger att de inte alls förberett sig. Att vara förberedd kan innebära att man exempelvis säkrat upp kompetens inom tullområdet och satt sig in i det pappersarbete som förmodligen kommer att krävas. Att man undersökt vilka nya produktkrav som kommer gälla, att man sett över alla långa kontrakt med kunder och att man undersökt olika transportalternativ. 

Av den samlade svenska exporten till Storbritannien jan-nov 2018, stod Ikem:s medlemsföretag för en knapp fjärdedel. Exportvärdet var 19 miljarder kronor (knappt 7 procent) av företagens totala export.  

-Det kan även vara värt att påpeka att för EU som helhet står exporten till Storbritannien för en betydligt större andel, 8 procent. Ungefär 50 procent av våra medlemsföretags export går till övriga länder inom EU. Det innebär i sin tur ett indirekt exportberoende till Storbritannien, säger Carl Eckerdal, chefekonom vid Ikem. 

-En hård Brexit riskerar att bli kännbart för många företag, men det är inte alla som har resurser ”in-house” för att förbereda sig och då tenderar företagen att vänta och se vad som händer, säger Carl Eckerdal. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125