23948sdkhjf

Kostnadseffektiva koncept för massproduktion

På JEC World den 12 till 14 mars i Paris visar maskinproducenten och systemleverantören Engel produktionskoncept för tillverkning av kompositdetaljer i stora volymer.

Ett brett spektrum av tekniker presenterabaserade på exempel från bilindustrin. Bearbetning av organosheet och enriktade band i en kombinerad process samt in-situ polymerisation, HP-RTM och flödesformning med SMC. 

I Engelorganomelt process formas och anpassas termoplastiska fiberkomposit prepregs från organiska ark och enriktad band. Förstärkta ribbor eller monteringselement kan på detta sätt övergjutas direkt efter  varformningsprocessen genom att använda en termoplastmatris ur samma materialgruppDetta möjliggör inte bara en högeffektiv och helt automatiserad tillverkningsprocess utan bidrar också till en cirkulär ekonomin.  

Engel visar även sin in-situ polymerisation av ε-kaprolaktam till fiberplastkomposit stödstrukturer och dess möjlighet inom formsprutning. 

I vertikalmaskinen v-duo sker reaktions- och formsprutningsprocessen parallellt. Tack vare den låga viskositeten på e-kaprolaktamens smälta, kan denna väta förformade, torra förstärkta textiler väldigt bra, vilket resulterar i en stark bindning när dessa polymeriseras tillsammans med polyamid 6.  

Detta sker i en andra kavitet i verktyget genom överformning av förstärkta ribbor och konturer tillverkade av fiberförstärkt PA 6.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062