23948sdkhjf

Bättre uppföljning av golvåtervinning

Under 2018 samlade svenska golventreprenörer in 340 ton plastspill, ett nytt återvinningsrekord.

Enbart i november, årets bästa månad, tog golvbranschens återvinningssystem emot 45 ton rent installationsspill som återvinns till nya golv. Nu kan beställare också mäta hur cirkulärt just deras projekt varit genom att spillet får en unik projektreferens.

Installation av 3000 kvm plastgolv ger ungefär ett ton spill.

-­Det är angeläget att detta spill återvinns genom branschens återvinningssystem och blir nya golv istället för att eldas upp. Nu finns dessutom möjlighet att följa upp mängden återvunnet spill på projektnivå så att beställare kan mäta hur cirkulärt just deras projekt varit, säger Jenny Adnerfall, teknik- och hållbarhetsansvarig på Golvbranschen, GBR.

Uppföljningen går till så att golventreprenören rapporterar in en unik projektreferens som visar hur många kg som samlats in från ett specifikt projekt.

Fakta:

GBR Golvåtervinning, golvbranschens system för insamling av installationsspill från plastgolv, har funnits i över 20 år. Systemet omfattar idag samtliga leverantörer av plastgolv på den svenska marknaden och samtliga auktoriserade golvföretag som arbetar med plastgolv. Återvinningen är kostnadsfri för beställaren och även för byggaren, till skillnad från den vanliga avfallshanteringen.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078